Jubilejní 50. sezóna Divadla Járy Cimrmana se oficiálně zahájí v sobotu 1. října v areálu U Čápa v Příchovicích na Tachovsku. Program dne zahrnuje největší sraz cimrmanologů v Česku, spanilou jízdu v dobových kostýmech na historických kolech i křest knihy Půlstoletí s Cimrmanem. V kině Jas pak od 19 hodin proběhne představení hry Cimrman v říši hudby, které odvysílá Radiožurnál.

Ulice ožijí veganskou, masovou i syrovou kuchyní

Přinášíme základní přehled nejzajímavějších květnových a červnových gastrofestivalů.

Gastronomické festivaly dobývají Česko

Gastronomické festivaly dobývají Česko

V květnu a v červnu budou veřejná prostranství v řadě českých měst patřit gastronomickým festivalům. Gastronomická turistika a zážitková gastronomie zaznamenává v posledních letech v zahraničí i v Česku vzestup, což potvrdil i mezinárodní výzkum společnosti Ansa, prezentovaný koncem letošního ledna. Podle něj je cestování za gastronomií soudobý turistický trend.

Na rostoucí zájem o gastronomii ve spojení se zážitkovou turistikou reaguje v Česku stále víc festivalových projektů. Spektrum akcí pořádaných během května a června tak představí snad všechny směry a možnosti současného kulinářského světa: přípravu pokrmů vegetariánské i výhradně masových, syrovou stravu, přípravu potravin zaměřenou proti plýtvání, aktuální trendy v oblasti vína i piva, speciality a zvyky českých i cizokrajných regionů a další. V přehlídce akcí navíc nechybí ani několik premiér. V následujícím přehledu se pokusíme představit ty nejzajímavější.

Praha

Asian Food and Culture Fest 2016, Výstaviště Praha, 30. dubna

V sobotu 30. dubna se na holešovickém Výstavišti odehraje historicky první ročník festivalu AsianFest (Asian Food and Culture Fest). Jeho pořadatelem je nová firma Perfect Fest, založená společností Mořský svět, která na pražském Výstavišti provozuje stejnojmenné obří akvárium. Jednatelem nové firmy a ředitelem festivalu je Jiří Zuska.

AsianFest má v Praze premiéru

AsianFest má v Praze premiéru

Festival si klade za cíl přenést návštěvníky na Východ do různých asijských regionů. Tohoto efektu chtějí pořadatelé docílit asijskými dekoracemi a speciálním programem včetně prezentace orientální gastronomie. Prostor vyčleněný projektu proto bude rozdělen do šesti různých „čtvrtí“: Main Street, Chinatown, Vietnam, Thajsko, Korea a Japonsko. Každá čtvrť má reprezentovat to nejlepší z dané země. Asijskou gastronomii představí na festivalu celkem 41 restaurací, zastoupených podle regionality – na Main Street připadnou tři, na Chinatown čtyři, na Vietnam dvanáct, Thajsko a Ko Pha Ngan beach budou zahrnovat po sedmi restauracích,  Japonsko pět, Korea jednu a Asian Palace dvě. Festival počítá s několikatisícovou návštěvností.

Veggie náplavka, Výtoň, 1. května

V neděli 1. května bude pražská Náplavka na Výtoni patřit vegetariánům. Uskuteční se zde další ročník veganského food festivalu Veggie Náplavka 2016, jehož hlavní organizátorkou a hybatelkou je osobní koučka a fitness trenérka Iva Linda Maruščáková. Ta stojí v čele dvou subjektů, vystupujících coby spoluorganizátoři akce, tedy sdružení českých veganských tahiboxerů a kickboxerů Vegan Fighter a dále České veganské asociace. Spolek Vegan Fighter Maruščáková před pěti založila spolu s thajským boxerem Janem Müllerem, v České veganské asociaci figuruje od roku 2012 jako její předsedkyně. Navíc je se svými dalšími projekty Rozvoj mě baví a Synergy Development jedním z hlavních partnerů Veggie Náplavky. Dalšími hlavními partnery projektu se staly online obchody zaměřené na biovýživu Bioobchod.cz, Lifefood.cz a Vitalvibe.eu.

"Stoprocentně veganskou" nabdku slibuje Veggie náplavka

„Stoprocentně veganskou“ nabdku slibuje Veggie náplavka

Akce bude spojena také s vegan tržištěm, které by mělo být podle organizátorů největší v Česku a zahrnovat nabídku výrobků a pokrmů obchodů, restaurací a Ezopů, celkem půjde o 39 subjektů. „Všichni se zavazují, že nabídka je 100% veganská,“ prohlašují organizátoři. Podle nich navštívilo v loňském roce Veggie Náplavku rekordních téměř 7.000 návštěvníků, přičemž letošní ročník by měl na tento trend navázat.

Festival Oheň a kouř, Smíchovská náplavka, 7. května

Hned následující sobotu, tedy 7. května 2016, se na protější Smíchovské náplavce uskuteční další food festival Oheň a kouř, který bude pro změnu celý zasvěcen masu a jeho úpravě: grilování, uzení, pomalého pečení, rožnění a opékání. Pořadatelem tohoto festivalu je společnost Food Event Štefana Oršoše. Akce se konala poprvé loni, kdy ale byla spojena se soutěží v přípravě barbecue. Jako samostatný projekt má letos premiéru. „Počítáme s návštěvností mezi 8.000 a 10.000 lidí,“ řekla Médiáři Monika Kaňáková ze společnosti Food Event.

Oheň a kouř se naopak zaměří výhradně na masové pokrmy

Oheň a kouř se naopak zaměří výhradně na masové pokrmy

Oheň a kouř bude představovat přehlídku přípravy masa v různých zemích a regionech, prezentovat se bude například argentinské asado, americký pulled pork, gruzínský šašlik, chorvatská plejskavice, australské jehněčí kotlety, čínská kachna, japonské yakitori, anglické klobásky a další. Food Event jej organizuje převážně vlastními silami bez partnerů, z komerčních značek by se ale měly na festivalu prezentovat například sýry Prezident a bitter Aperol Spritz. Doprovodná kampaň k festivalu zahrnuje komunikaci na sociálních sítích a na webu, reklamu v pražských rádiích a v tisku a venkovní reklamu včetně upoutávek promítaných na obří obrazovce u pražského Nuselského mostu.

Food Revolution Day, Holešovická tržnice, 20. května

Food Revolution Day je mezinárodní projekt, který organizuje Food Revolution Foundation pod záštitou šéfkuchaře a tvůrce televizních pořadů Jamieho Olivera. Do Prahy jej přináší Škola vaření Chefparade slovenského podnikatele Marcela Vargaeštóka ve spolupráci s časopisem F.O.O.D. a Championship music. Hlavními organizátorkami jsou Jana Vašáková (šéfredaktorka časopisu F.O.O.D.), Petra Plánková (škola vaření Chefparade) a Jana Duffková (Popečeníčko.cz).

Food Revolution Day má vzdělávací zaměření

Food Revolution Day má vzdělávací zaměření

Jde o akci určenou školám a školkám, jejímž cílem je vzdělávání a inspirování dětí ke změnám ve stravování a podporování kvalitních a regionálních potravin. Akce se může zúčastnit jen limitovaný počet tříd. Kapacita už je pro letošek naplněna.

Praha pije víno / Prague drinks wine, Novoměstská radnice, 27. a 28. května

Třetí ročník festivalu středoevropských autentických vín Praha pije víno / Prague drinks wine proběhne 27. a 28. května na Novoměstské radnici a zúčastní se ho víc než 60 vinařů z Česka, Polska, Maďarska, Slovenska a dalších středoevropských zemí. Festival pořádá pražský vinný bar Veltlin a distributor Champagnier, hlavním organizátorem festivalu je Bogdan Trojak. Kampaň projektu odstartuje v Praze k 1. květnu, kdy vyjedou „festivalové“ tramvaje a současně se její vizuály objeví na pražských citylightech. Novinkou letošního ročníku bude básnická soutěž Romance pro Karla 2016, jejíž vítěz získá 10.000 Kč.

Kampaň projektu Praha pije víno odstartuje v prvních květnových dnech

Kampaň projektu Praha pije víno odstartuje v prvních květnových dnech

Prague Food Festival, Zahrada Pražského hradu, 27., 28. a 29. května

Jeden z největších českých gastronomických festivalů, třídenní Prague Food Festival, letos oslaví už desátý ročník. Kromě tradičního programu bude letos u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV. zahrnovat také degustace pokrmů a nápojů z doby tohoto panovníka, tedy ze 14. století. Festival navíc představí v širším měřítku filozofii Taste Waste, zaměřenou proti plýtvání v jakékoliv formě.

Pořadatelem festivalu je společnost MauMau vlastněná Monikou Maurerovou, iniciátorem celého projektu je bývalý adman Pavel Maurer,  zakladatel a vydavatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. Několik desítek pražských i mimopražských restaurací zahrnutých do tohoto průvodce bude také tradičně nabízet na festivalu pokrmy od svých šéfkuchařů. 

RawFest, ostrov Štvanice, 4. a 5. června

Třetí ročník RawFestu, tedy festivalu „rawfood“ neboli „syrového jídla“, požívaného bez předchozí tepelné úpravy, se koná ve dnech 4. a 5. června na pražském ostrově Štvanice. Trendy v přípravě raw pokrmů zde bude prezentovat třeba britský šéfkuchař Russell James, kromě něj se na festivalu představí například slovenská bloggerka a milovnice ovocných pokrmů Nikoleta Kováčová z Raw Mother and Daughter nebo česká Miss 1999 Helena Houdová, zakladatelka Nadačního fondu Slunečnice a propagátorka veganství. „Letošní ročník jsme uchopili jako přehlídku aktuálních trendů v živé gastronomii a zdravém životním stylu v podání osobností z různých koutů Evropy,“ tvrdí za pořadatele festivalu Tereza Havrlandová, zakladatelka a majitelka společnosti Lifefood.

Russell James

Russell James

Slavnost cideru, Smíchovská náplavka, 17., 18. a 19. června

„Oslavu zkvašeného ovoce“ Slavnost cideru pořádá ve dnech 17. až 19. června na Smíchovské náplavce Asociace řemeslného cideru s podporou gastronomických výrobců a distributorů Bohemia Craft Drinks, Wonderland, Incider Bar a Opilý jablko. Kromě klasických ciderů se návštěvníci tohoto festivalu seznámí i s dalšími produkty vyrobenými ze zkvašených jablek, například se ciderovou zmrzlinou. 

Prague Ice Cream Festival Holešovice Výstaviště, 26. června

Festival milovníků zmrzliny Prague Ice Cream Festival vznikl loni, kdy ho navštívilo kolem 9.000 lidí (momentálně je podle organizátorů největším festivalem svého druhu ve střední Evropě). Jeho druhý ročník se uskuteční 26. června na holešovickém Výstavišti.

Prague Ice Cream Festival slibuje být největší akcí svého druhu ve střední Evropě

Prague Ice Cream Festival slibuje být největší akcí svého druhu ve střední Evropě

„Program celého festivalu bude rozdělen na dětskou dopolední a pohodářskou odpolední část. Děti si užijí nejrůznější atrakce jako skákací hrad, soutěže, hudební produkci nebo malování na obličej. Dospělí a mládež můžou odpoledne zrelaxovat se zmrzlinou u klubové hudby, Po 15. hodině se v areálu začne podávat i alko zmrlina,“ uvedl pro server Go Out jeden z organizátorů akce, Jan Štrbán z agentury Creative Office. Novinkou letošního ročníku bude hlasování dospělých účastníků o nejlepším zmrzlináři festivalu. Vystavovatelé přijedou z různých koutů celé střední Evropy.

Brno

JustFest – Ochutnej svět, areál Malá Amerika, 30. dubna a 1. května

Brněnská premiéra festivalu Ochutnej svět chce představit návštěvníkům přehlídku dobrého jídla i pití z celého světa, reprezentovaných 20 šéfkuchaři. Kromě nich je součástí festivalu i FoodPark speciál, prezentující delikatesy z celého světa. Dál je součástí programu například degustace whisky, rychlokurz přípravy suschi, program pro milovníky čokolády Chocolate Hill nebo kuchařská show s hmyzem v podání Milana Václavíka. Festival se koná tento víkend v areálu brněnské tržnice Malá Amerika, jeho pořadatelem je agentura JustFest. 

Wine Weekend, 2. až 5. června

Městem vína a gastronomie se Brno stane ve dnech 2. až 5. června. V těchto dnech se v hlavním městě jihomoravského regionu uskuteční na řadě míst série akcí Wine Weekend, spojená s vínem a gastronomií. V prostorách činohry Městského divadla Brno proběhne vyhlášení vítězů 7. ročníku prestižní vinařské soutěže Vinařství roku 2015, na hradu Špilberk se od 3. do 5. června bude konat 5. ročník přehlídky gastronomie propojené s vínem Špilberk Food Festival, v prostředí Denisových sadů s výhledem na Brno proběhne ve stejném termínu představení českých a moravských vinařství Festival vína pod Petrovem a ve Vinařské ulici se 2. června odehraje první ročník univerzitního festivalu vína pro studenty Wine Picnic Vinařská.

Olomouc

Garden Food Festival, Smetanovy sady, 14. a 15. května

O víkendu 14. a 15. května se v „hanácké metropoli“ koná 2. ročník Garden Food Festivalu, představující gastronomii olomouckého regionu. Na této akci by se mělo prezentovat kolem šesti desítek restaurací, výrobců delikates, netradičních pokrmů, regionálních specialit, vegetariánských jídel a nápojů od českých i zahraničních vinařů, malých pivovarů, klasických pivních značek a výrobců prémiových destilátů. Tváří letošního ročníku se stal kuchař a průvodce televizními pořady Zdeněk Polreich, který také vystupuje s modelkou Eliškou Bučkovou v upoutávce na festival, kterou natočil Zdeněk Vévoda.

Festival podporuje na pětatřicet partnerů, mezi ty větší patří například Gastro Mach, Veolia, Whirlpool, moravské pivovary Holba a Litovel nebo obchodní řetězec Makro.

Ostrava

BeerFest, Dolní Vítkovice, 17. a 18. června

Premiérový projekt na poli gastronomických eventů chystá na letošek také severní Morava. Ve dnech 17. a 18. června se v Dolních Vítkovicích koná 1. ročník festivalu Beerfest Ostrava. V industriálním areálu bývalých Vítkovických železáren se bude prezentovat stovka nejrůznějších pivních značek. Akci pořádá Central Promotion Group, hlavní organizátorkou projektu je Gabriela Kuncová

České Budějovice

Slavnosti piva, Výstaviště České Budějovice, 2. a 3. června 

Tradiční prodejní výstava českých pivovarů Slavnosti piva se už podruhé uskuteční v Českých Budějovicích namísto v Táboře, kde existovala 25 let. Na budějovické výstaviště se přestěhovala loni kvůli lepšímu zázemí. Akce se bude konat ve dnech 2. a 3. června, její součástí je i soutěž Pivo České republiky 2016.