Jan Dražan, zástupce šéfredaktora Echa, a Jan Pergler, někdejší novinář, teď manažer v ČSOB, vydávají ve vlastním Nakladatelství Zeď druhou knihu. První byla série rozhovorů Náš Václav Havel, druhou je román Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík. První pokřtili 17. listopadu, druhou pak 7. prosince a úspěšně na ni vybírali na Hithitu. Obě je možné běžně koupit, i přes internet.

Zemědělci chtějí gastro expozici, za 7,6 milionu

V Národním zemědělském muzeu začnou v rámci expozice vařit profesionální kuchaři.

Národní zemědělské muzeum vypsalo veřejnou zakázku na realizaci expozice Gastronomie, s předběžným rozpočtem 7,62 milionu Kč. Expozice má být vybudována ve výstavním sále západního křídla pražské pobočky Národního zemědělského muzea.

Celá expozice by měla sloužit mimo jiné profesionálním kuchařům pro veřejnou přípravu jídel návštěvníkům, což by mělo podle zadavatele patřit k nejimpozantnějším návštěvnickým zážitkům. Skládat se bude ze dvou relativně autonomních částí, z nichž jednu tvoří takzvané Gastro studio a druhou expoziční plochy vybavené pro instalaci tematických výstav.

Gastro studio má nabízet návštěvníkům nejen možnost sledování aktivit za sklem a na obrazovkách, ale i účast na kulinářských zážitcích, které se budou ve studiu odehrávat.

Expoziční část pak představuje víceúčelovou prezentační plochu pro pořádání výstav věnovaných různým odvětvím gastronomické kultury, ale také pro vytvoření stolového uspořádání v případě ochutnávek nebo gastronomických akcí, a s možností sestavení zátiší pro sledování akcí v Gastro studiu. Součástí plochy má být i dětský Gastro koutek a audiovizuální vybavení pro různorodé průběžné velkoplošné projekce i jednorázové tematické semináře, přednášky a prezentace. Jako výukové či prezentační místo by mělo Gastro studio sloužit i po zavírací době.