Náš panel odborníků z retailu stejně jako v Reklamní katovně Médiáře hodnotí redakční výběr hlavních aktualit z českého maloobchodu uplynulého týdne. Retailoví experti nabízejí svůj pohled na dění na českém trhu vždy v pátek.
Globus mění strategii, zavírá Baumarkt
Globus v Česku mění svou dosavadní strategii - končí se značkou hobby marketů Baumarkt a investice směřuje do nových konceptů. „Pokročili jsme v jednáních ohledně nových konceptů malých prodejen v centrech měst. O otevření právě jednáme s příslušnými úřady a během tohoto roku pilotní obchod otevřeme,“ přiblížil Jörg Bauer, jednatel Globusu. Kromě malých prodejen zvýší počet vlastních kaváren a začne rekonstruovat prodejní plochu. Jako první projde rekonstrukcí hypermarket v Praze na Černém mostě. Zaměřit se chce Globus také na rozvoj takzvaných shop in-shopů, samostatných oddělení se zdravou výživou. Chystá se také spuštění aplikace Scan & Go, která umožní zákazníkům v hypermarketech skenovat a platit za zboží bez nutnosti zastávky u pokladny.
Globus nepochybně ví, co dělá a následuje vývoj spotřebitelské poptávky. A koncept menších prodejen si navíc otestoval už v Německu. Je dobře, že kvalitní nabídku a služby Globusu budou mít do budoucna k dispozici i zákazníci z menších měst. Osobně bych zdůraznil úspěch gastro úseků a výroby čerstvých potravin. Globus je v tomto směru velmi inovativní a není proto divu, že se příští úterý utká na Retail Summitu 2017 ve finálovém souboji o titul Mastercard Obchodník roku 2016 v kategorii Nový zákaznický zážitek.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Je to dobré rozhodnutí. Není reálné držet v tomto rozsahu daný sortiment na odpovídající kvalitě. Jediná možnost je specializace na opravdu originální a zajímavé kousky.
Martin Boček
Je dobře, když je retailer schopný reagovat na situaci na trhu a přizpůsobovat svoje formáty, koncepty a prodejní plochu. Zákazník může jenom získat.
Daniel Procházka (Ipsos)
Za ty menší prodejny bych se přimlouval. Jsem tuhle byl prvně u nich na Čerňáku, protože jsem potřeboval dobré hovězí do boeuf bourgignon. To dvoupatrové letiště je tak neosobní, blbě zorganizované a celkové příšerné, že už tam fakt nikdy nepůjdu, ani kdyby to jejich maso bylo poslední na světě.
Václav Loubek
Globus počítám - z různých důvodů - mezi jeden z nejlepších řetězců u nás, který ví, co dělá, a taky je to vidět. Tudíž tuto zprávu beru jako potvrzení toho, že ví kam jdou, a k tomu patří také změny v konceptu. A není těch hobby shopů u nás už přece jen moc?
Petr Podlešák
Slevy neskončí, varuje Skála z GfK
Zdeněk Skála, šéf výzkumu společnosti GfK, v rozhovoru pro Retailek uvedl, že loňským nejvýraznějším trendem byla razantní proměna prodejen. „Překvapilo mě, s jakou razancí se do remodelingu prodejen pustil zrovna diskont Lidl,“ říká Skála. Se slevovou spirálou se v příštích letech prý mnoho nezmění, pro zákazníky v Česku jsou slevy stále důležité a pro řetězce jsou nástrojem v konkurenčním boji. Podle odhadů Skály se v blízké budoucnosti řetězce víc obrátí na privátní značky.
Kdo trochu cestuje po Evropě, ví, že Aldi i Lidl intenzivně investují do nových typů prodejen a ty už dávno vypadají lépe než řada klasických supermarketů. Takzvaní diskontéři (ten název už fakt nedává smysl) jsou v pochopení potřeb a tužeb spotřebitelů hodně napřed a rozvíjejí systematicky nabídku dostupného luxusu. V demokratizaci luxusu je ostatně jedna z cest z cenové pasti. Fakt je, že v českém retailu se o této šanci zatím moc nemluví, ale stávající růst koupěschopné poptávky by to mohl změnit. A politici nám to před volbami zasponzorují, přesněji řečeno – rozdají naše peníze.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Je to už ohrané téma, přesto je zajímavé, že z výprodeje produktů, které jsou těsně před dobou expirace nebo se jedná o doprodej posledních kusů z důvodu zastaralosti se stala sleva nástrojem běžného konkurenčního boje. Dřív se lidé styděli za nákupy ve slevě, dnes se je to zákazníkům úplně jedno.
Martin Boček
Smyslový marketing prostě je v retailu důležitá součást, a k tomu nutně patří i vzhled prodejen. Když se vrátím k tomu Globusu na Černém Mostě, tak to je prostě hangár s regály, i když se mě snaží přesvědčit, že jsem vlastně na tržišti v zapadlé francouzské vísce. No nejsem! Ubíjejí mě rozsahem i množstvím, protože mi chtějí prodat víc, než potřebuju. O to se třeba takový Lidl snaží taky, ale díky zaměření na základní nabídku a jednu dvě alternativy nejsem po půl hodině vytočený, protože po půl hodině mám obvykle už nakoupeno. Já se hrozně divím, že tohle tomu Globusu (a dalším) z těch výzkumů nevychází.
Václav Loubek
Dlouho jsem značce Lidl nemohl zapomenout tu záležitost se stromy, které nesmyslně padly kvůli nějakému parkovišti (a to bych se určitě neoznačil za nějakého zeleného). A pak si mě postupně začala získávat svou komunikací, nabídkou i tím, jak se proměňuje. Další důkaz, že to dělají dobře.
Petr Podlešák
Zdeněk Skála je velmi zkušený a musím s ním souhlasit. Jen mě tolik nepřekvapil razantní postup Lidlu. Je to fenomén na trhu a předčí konkurenty v mnoha oblastech. Pozoruji to každý týden.
Tomáš Hájek (Admez)
Pepsi tu staví novou výrobní linku
Společnost PepsiCo, která vyrábí nápoje a pochutiny, staví v pražských Vysočanech novou výrobní linku, do které investuje 150 milionů Kč. Informoval o tom iHNed.cz. Firma podle svého ředitele Josefa Neumanna věří v dlouhodobý růst byznysu v Česku, proto obětuje svou momentální ziskovost a investuje tu do výroby. Nová výrobní linka bude spuštěna letos v dubnu, měla by navýšit produkci firmy o 20 % a vyžádá si desítky nových zaměstnanců.
Pepsi asi čeká horká léta a velkou žízeň. Já zase čekám další zhoršení dopravní situace na Praze 9.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Něco mi říká, že ti noví zaměstnanci nebudou zachránění nezaměstnaní Češi, ale spíš agenturní síla odněkud z Východu. Nicméně, slazená voda evidentně frčí. Mimochodem, nevím, jestli to nějak souvisí, ale všiml si někdo, že konkurenční Kofola je stále častěji v akcích, a to třeba i za 9,90 Kč za dva litry? Děje se něco?
Václav Loubek
PepsiCo má po celém světě spoustu brandů, tudíž se jako spotřebitel těším, které ze snacků uvede také na náš trh. A jako markeťák jsem zvědavý, co provedou se značkou Toma, která pro mě byla posledních pár trochu neviditelná.
Petr Podlešák
E-shopů ubývá, online platby sílí
Podle dat srovnávače cen Heureka.cz se v Česku za loňský rok snížil počet e-shopů o 2 %, aktuální počet je 36.200. Množství e-shopů klesá podle Heureky v procentních bodech už od roku 2014. Trendem bylo loni naopak navyšování počtu položek v e-shopech, ty vzrostly meziročně zhruba o pětinu. Češi na internetu utratili za zboží celkem 96 miliard Kč (APEK udává 98 miliard Kč), největší zájem byl o oblečení, potraviny a dětské zboží.
Jediný platební způsob, jehož obliba v minulém roce rostla, je platební karta. Zákazníci nyní platí v e-shopech každý šestý nákup kartou, zastoupení je 17 %. Stále nejrozšířenější platba na dobírku mírně klesla na 35 %, ostatní platební metody stagnují.
Vlastně žádná velká překvapení – s konsolidací se počítá, mizení malých e-shopů taky asi už nikoho nepřekvapí. Prodej potravin rostl hodně – při nízkém výchozím základě asi taky nelze nic jiného čekat. Doufám, že za rok nás tento typ analýz překvapí titulky E-shopy zvýšily razantně ziskovost a E-commerce začíná chápat, co jeho zákazníci opravdu chtějí či dokonce Poslední míle pod kontrolou, kvalita dodávek konečně bez problémů.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Zajímavý je pro mě nárůst používání mobilních telefonů a osobní odběry. Lidé si oblíbili možnosti výběru v klidu z domova a vlastně šíře výběru a pohodlí převažuje tak nad původně významnou vlastností internetu, rychlost.
Martin Boček
Nenastal moment změnit dosluhující výraz ‚nakupující‘ na trefnější ‚registrovaný naklikající‘?
Daniel Procházka (Ipsos)
Nějak mě nenapadá situace, kdy naposledy jsem neplatil kartou online. Zrovna ve středu mi přivezli balíček z Anglie v tak dementní čas bez jakékoliv informace předem, že být to na dobírku, tak manželka musí do bankomatu pro prachy (nebo vytunelovat mně utajené zdroje). Takhle to bylo všechno hezky zaplacené a ona jen převzala balíček během kapání očních kapek nastydlému dítěti. Jak je všechno hned jednoduché díky online platbám!
Václav Loubek
Je vcelku logické, že náročnější sortimentní skupiny jako potraviny, oblečení nebo nábytek se rozvíjejí později. Jejich potenciál je ale veliký, zejména v kombinaci s osobním odběrem. I když internetový trh stále rychle roste, počet e-shopů je dost vysoký, aby se všechny uživily. V každém oboru vyhrávají silnější a chytřejší. Třeba v budování značky jsou stále dost velké rezervy. Jen aby statistiku plateb nenarušila nešťastná EET.
Tomáš Hájek (Admez)
Foot Locker s pěti patry na Václaváku
Prodejce volnočasového oblečení a obuvi Foot Locker otevře v polovině letoška na pražském Václavském náměstí svou největší prodejnu ve střední Evropě. Prodejna se bude nacházet v Paláci Euro na dolním konci náměstí, nahradí prodejnu oblečení Promod a kasino. O pronájem a projektové řízení výstavby se postarala společnost Cushman & Wakefield. „Vlajková prodejna nabídne nejširší sortiment zboží, včetně kolekcí, které jsou vytvářeny výhradně pro značku Foot Locker,“ říká Martin Macháč, ředitel v oblasti nemovitostí Foot Locker Europe.
Dobrá zpráva – zase o kus víc obchodu a (relativně) míň kasin v srdci matičky stověžaté.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Místo je vybrané velmi dobře.
Martin Boček
Tak ještě kampaň Víc volného času každému! 35 minut garantováno! a o zákazníky by neměla být nouze.
Daniel Procházka (Ipsos)
To samé zboží, co mají ostatní botaři, s přirážkou za lokaci. Už to funguje v Palladiu.
Václav Loubek
Na Václaváku bude místo kasina velká prodejna obuvi - jako zpráva o kultivaci naší společnosti (nemluvě o Václavském náměstí jako takovém) to myslím stačí. V pozitivním slova smyslu samozřejmě.
Petr Podlešák
Mně je jedno, kolik bude mít pater a čtverečních metrů. Nebude-li mít sedmačtyřicítky, tak si u mě neškrtne.
Tomáš Hájek (Admez)
I Tesco už nabízí „ošklivou“ zeleninu
Dvanáct vybraných prodejen Tesco v Česku začalo prodávat nedokonale vypadající jablka, mrkve, řepu nebo brambory. Nedokonalé potraviny budou označené logem Perfectly Imperfect a odstartují pilotní program Teska ve střední Evropě v boji proti plýtvání potravin. Pokud se akce u zákazníků osvědčí, Tesco bude prodávat i v budoucnu sezónní nedokonale vypadající výrobky. Kampaň Perfectly Imperfect je součástí strategie Teska, která si do roku 2020 dala za cíl přistupovat zodpovědně k plýtvání potravinami ve všech svých středoevropských pobočkách. Stejnou „ošklivou“ zeleninu a ovoce prodává také Penny Market a Rohlik.cz.
Nic proti těmto iniciativám, ale ještě bych se přimlouval za prodej chutného ovoce a zeleniny. Zkuste si koupit třeba rajčata v Rakousku a budete v šoku, mají totiž chuť. Vím, že to stojí hodně peněz. Ale teď, když už všichni mají doma 3 placaté a chytré televize, by si mohli dovolit koupit si chutné rajče.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Je to zajímavý tah. Fandím tomu.
Martin Boček
‚Prosím pěkně, dejte mi tuto zcela nedokonalou kedlubnu. Připomíná mi mého manžela.‘
Daniel Procházka (Ipsos)
Prý boj proti plýtvání potravin. Překlad: aktuální spotřebitelský trend, který nám může přinést další love. A ještě jinak: posledních 20 let jsme vám tlačili rádoby pěknou zeleninu o pětinu dražší. Hlavně že na to mají pěkný marketingový název (Táto, a kup ňáký to Perfektly Imperfekt!).
Václav Loubek
Začaly to oversized modelky, pokračuje to ‚ošklivou‘ zeleninou. A mně se to líbí. Dost bylo krásných a dokonalých. My ostatní máme taky právo na to se ukázat. Go Perfectly Imperfect!
Petr Podlešák
Alza trhala rekordy, i McDonald’s rostl
E-shop Alza.cz v Česku loni dosáhl tržeb ve výši 17,4 miliardy Kč bez DPH, což 22% nárůst oproti roku 2015. Alza.cz loni před Vánoci během týdne utržila jednu miliardu Kč a zažila i denní rekord, kdy překonala hranici 200 milionů Kč tržeb.
Úspěšný rok má za sebou i americký fastfood McDonald’s, který si v Česku polepšil o 205 milionů a utržil 4,6 miliard Kč. Podle prohlášení firmy má na hospodářském růstu McDonald’s podíl úspěch nedávno představených samoobslužných kiosků a také větší obliba snídaňového menu. V příštím roce chce McDonald’s předat ještě víc restaurací do rukou franšízantů, ti momentálně vlastní tři čtvrtiny z nich.
Obě firmy to dělají dobře, ale v rámci všeobecných oslav jejich výsledků bych si přesto dovolil připomenout, že poptávková konjunktura taky trochu pomohla. Vstup do nových kategorií (u McDonald’s snídaně, u Alzy drogerie, hračky či sport) samozřejmě taky přinesl výsledek, o systematickém zavádění inovací nemluvě.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Viděli jste někdy, z čeho se připravují míchaná vajíčka?
Martin Boček
Skoro to vypadá na podprahovou kampaň Snídaňové vejce, radostnější e-shopování.
Daniel Procházka (Ipsos)
Prostě není lepší nabídka, když máte kocovinu, než pořádná snídaně (99 Kč, se sýrem a s kafem) v Mekáči. Dobře, možná kebab, ale těch pár stánků, kde stojí za hřích, holt nevydává tiskové zprávy, že prodané pita chleby by obalily celou zeměkouli. Ježiš, dostal jsem chuť na kebab.
Václav Loubek
Nabízet snídaňové menu po celý den byl od McDonald’s geniální tah. Už proto, že nikdy nevíte, kdy k vám do rychoobčerstvovny přijde Michael Douglas s automatem v tašce.
Petr Podlešák
Granette & Starorežná mění název
Palírna Granette & Starorežná Distilleries mění od února svůj název na Palírnu U Zeleného stromu. Kromě názvu firma změnila i obchodního ředitele a manažery, odešel Vladimír Vavřich a brand manažerka její klíčové značky Stará myslivecká Helena Ellerová. Novým obchodním ředitelem palírny byl v září jmenován Petr Tománek a novou marketingovou ředitelkou se stala Zuzana Behová. Společnost se rozešla i PR agenturou Maxi Media.
Tak ať jim to pálí!
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Z cizokrajného, ba pyšného distillery na obyčejnou palírnu? Skvěle, velmi dobře! Držím palírně a novému týmu palce, i v zimě, kdy je listí opadané.
Daniel Procházka (Ipsos)
To zní hezky česky, rozhodně líp než Granette & Starorežná. A mnohem, mnohem líp než Perfectly Imperfect.
Václav Loubek
Matně, ale opravdu velmi matně si podle těch názvů alkoholů z portfolia značky vzpomínám, že jsem některé konzumoval ve svých mladých - možná až mladistvých - letech. Nemyslím si, že by mě změna jejího obchodního jména donutila se k něčemu takovému vrátit.
Petr Podlešák
Návrat ke kořenům a k názvu z 16. století. Proč ne? Hlavně to využít v marketingu.
Tomáš Hájek (Admez)