Rezervujte si datum: na úterý 22. ledna 2019 chystáme další Digiveletrh. Bude to už pátá výroční přehlídka novinek digitálních agentur. Ty zapsané v našem katalogu budou mít účast výhodnější.

Koncept pultových prodejen Globus Fresh startuje v Pardubicích, na podzim v Praze

Pardubický Globus Fresh vznikl z bývalé samoobsluhy na sídlišti Dubina

Pardubický Globus Fresh vznikl z bývalé samoobsluhy na sídlišti Dubina

Nový koncept malých pultových prodejen Globus Fresh

Nový koncept malých pultových prodejen Globus Fresh

Řetězec hypermarketů s potravinami Globus startuje 31. května v Pardubicích na sídlišti Dubina nový koncept menších prodejen s názvem Globus Fresh. Maloformátové prodejny plánuje provozovat právě přímo v rezidenčních lokalitách. Globus Fresh má v plánu nabízet zákazníkům své čerstvé produkty – pečivo (třeba čerstvě upečený kvasový chléb), cukrovinky a maso (porcované přímo v obchodě, také uzeniny vlastních receptur), a to přímo v místě bydliště, „za rohem“.

První obchod v Pardubicích má rozlohu 165 metrů čtverečních, spojuje pekárnu a řeznictví. Investice do pilotní prodejny se pohybovala v řádu jednotek milionů korun, zahrnula stavební úpravy, technickou podporu, vybavení i marketingové aktivity. Další lokalitou v pořadí je Praha, kde se otevření podobné prodejny plánuje na podzim, kde přesně, to Globus zatím nesdělil.

“Záměr malých formátů jsme měli v plánu poměrně dlouho. Kvalitní zboží jsme také měli zajištěné. Ale najít perspektivní místo, kam prodejnu umístit a sehnat případně veškerá povolení, trvá kolikrát déle, než bychom si přáli. V případě Pardubic se jednalo o několik měsíců,” přibližuje mluvčí Globusu Pavla HobíkováPekárenské, cukrárenské výrobky a také maso a uzeniny se přitom připravují v každém z hypermarketů: “Z našich průzkumů vyplývá, že zákazníci naše hypermarkety navštěvují z velké části především kvůli širokému sortimentu čerstvých potravin naší vlastní výroby. Na tomto zjištění jsme rozvinuli celý koncept malých prodejen.”

“Prodloužená ruka hypermarketu”

Prodejna v pardubické Dubině je od místního “velkého” Globusu vzdálena osm kilometrů. Potraviny z něj budou do obchodu dováženy tolikrát denně, kolikrát bude potřeba. Toto kritérium je stěžejní pro každé další umístění Globusu Fresh. Musí být blízko hypermarketu, kde se potraviny vyrábějí. “Globus Fresh je prodlouženou rukou hypermarketu, aby zákazníci pro naše čerstvé potraviny nemuseli daleko,“ vysvětluje Hobíková.

Nová podoba Globusu funguje jako pultová prodejna a vždy bude oproti hypermarketu malým formátem. Všechny nové Globusy Fresh ale nebudou úplně stejné velikostí ani sortimentem, nejsou zde pevně dané mantinely. „V Pardubicích jde o prostory bývalé samoobsluhy, ale příště to může být prostor po jiné provozovně. Může být i větší a nabídnout z Poctivé výroby Globus víc než pečivo, maso a uzeniny. Tam, kde nebude pekárna, nabídne Globus Fresh například řeznictví nebo cukrárnu, nebo může vzniknout restaurace s nabídkou z naší kuchyně nejbližšího hypermarketu,“ pokračuje mluvčí. 

Globus má v Česku 15 hypermarketů. V každém z nich vyrábí a nabízí zhruba 700 výrobků z oddělení pekařství, řeznictví a cukrářství a provozuje vlastní restauraci. V českém Globusu pracuje okolo 5.600 lidí. Z toho 220 pekařů, 130 cukrářek a cukrářů, přes 260 řezníků a 420 kuchařů. V posledních dvou letech Globus investoval jak do rekonstrukcí svých hypermarketů, tak do vybavení technologií samoobslužného nakupování Scan & Go.