Za loňský rok přibylo v Česku zhruba 50 minipivovarů, což je stabilní růst, který místní trh zažívá za posledních pět let každoročně. Celkem je aktuálně v Česku 400 minipivovarů, které tvoří 2,5 % celkového objemu výroby piva. Na tiskové konferenci to uvedl Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. Během příštích deseti let by podle Šuráňových předpovědí mohl každý týden přibýt nový minipivovar. Za malý pivovar je považovaná taková firma, která vyrobí do 10.000 hektolitrů piva za rok.
Spolu s tím Šuráň řekl, že minipivovary chtějí v letošním roce prosadit paušální spotřební daň. Cílem je především zjednodušení administrativy. Práce by se podle něj ulehčila nejen samotným pivovarům, ale i celní správě, která by nemusela měsíčně kontrolovat 400 daňových přiznání. „V roce 2017 zaplatily minipivovary na spotřební dani přes 57 milionů Kč, tedy jen něco přes 1 % celkové spotřební daně. Jsem přesvědčen, že náklady na výběr daně několikanásobně převyšují její výši. Budeme se tedy snažit zavést paušální platbu spotřební daně pro minipivovary, která by snížila byrokratickou zátěž minipivovarů,“ uvedl Šuráň.
Další věcí, kterou budou v letošním roce minipivovary požadovat, bude zbavení povinnosti každoročního prokazování ekonomické stability firmy. „Nyní musíme celním úřadům každoročně prokazovat, že nikde nikomu nedlužíme a jsme ekonomicky stabilní. Paradoxem je, že například na severní Moravě musí minipivovary poslat celníkům žádost o potvrzení bezdlužnosti, oni to potvrdí, zašlou vám, vy zpracujete a posíláte jim zpět. Ve velkých pivovarech toto nevadí, mají právní oddělení, ekonomické oddělení, ale v minipivovaru pivo vaří, prodává a o vše se stará jeden člověk. V minulosti jsme počítali, že veškeré splnění státních požadavků trvá 42 dní ročně. Tedy jeden člověk stráví 42 pracovních dní jen plněním těchto požadavků. A to bylo ještě před zavedením EET,“ doplnil prezident Českomoravského svazu minipivovarů.