Sedmého září začala platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Jejími hlavními body jsou pro výrobce povinná umístění obrázků varujících před následky kouření na krabičky od cigaret. Teď mají prodejci tři měsíce na doprodání cigaret, které legislativě nevyhovují. Novela také zakazuje uvádět na trh cigarety s příchutí.
Kromě toho nově fungují společná pravidla pro dobrovolné označování potravin českého původu, nejvýraznější je označení logem Česká potravina. Rozšíří se tak řady označování potravin, spolu s novým logem totiž nadále fungují značky Klasa a Regionální potravina, které rovněž v udělování spadají pod kompetence ministerstva zemědělství. Nové logo by podle resortu mělo usnadnit orientaci zákazníkům. Nápis Česká potravina, českou vlajku, mapu Česka a loga či texty odkazující na český původ výrobku budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní konkrétní podmínky. U jednosložkových potravin (mléko, maso nebo zelenina) budou muset být suroviny ze 100 % z Česka. U vícesložkových (salám) pak nejméně ze 75 % českého původu. K aktivitě se už připojily některé řetězce Albert a Penny Market.
Novela dále zavádí darování potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací. Do zavedení novely měly obchody povinnost likvidovat zboží, které nevyhovuje podmínkám prodeje. Nyní mají prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních povinnost darovat potraviny, které nesplňují některé legislativní požadavky (například potraviny špatně označené nebo deformované). Pokud tak neučiní, hrozí jim desetimilionové pokuty. Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné. Právě to je jeden z důvodů, proč se řetězce snaží minimalizovat množství darovaných potravin. Nechtějí totiž riskovat, že potraviny, které se darují, ohrozí něčí zdraví, jelikož budou brzy procházet.
Tady vidím hned několik bodů, ke kterým by se hodilo ostře si šlehnout katovským mečem. Ať už to je další rozšiřování záplavy značek (proboha, nemůžeme mít prostě jednu typu Hergestellt in Deutschland? Jo, nemůžeme, blbě by se pak ztrácely korunky do kampaní Česká ryba) nebo povinnost darovat potraviny (boha jeho, prodejce je de facto majitelem těch věcí, co prodává, fakt už naše báječná státní správa bude rozhodovat, jak naložit se svým soukromým majetkem? Co takhle když už naši dobroseři takový nápad mají, vyjednat to s retailery jako možnost za jasně daných přehledných podmínek? Proč musíme mít na každý pšouk zákon a lejstro?). Ale napadlo mě v souvislosti ‚bojem‘ legislativy a obchodních řetězců něco jiného. Konečně jsem si vnitřně dokázal definovat, co mi na řetězcích vadí. Posledně jsme tu diskutovali o vysazování stromů, etice obecně (ne CSR, které se dělá jen proto, aby dobře znělo v tiskových zprávách). Mně vadí, že za těch 26 nebo kolik let, co tu s námi megasuperhypermarkety jsou, nikdo z nich nepřišel s dlouhodobou iniciativou, jak si zákazníky vychovat k nakupování kvalitnějšího dražšího zboží s vyšší marží. Vždyť by to pro ně musela být super situace. Jenže oni radši jdou za dodavatelem, a toho budou tlačit k co nejnižší ceně na úkor kvality, aby si zachovali své marže. Tak trochu si myslím, že jejich český (a možná i světový, bůh ví) management pronikl do tajů učebnice podnikání pouze na stránku číslo 2, kde se píše, že cílem podnikatelského subjektu je levně nakoupit a draze prodat. Pořád se zaklínají poptávkou (lidé to chtějí), ale její stimulace probíhá jen tím nejprimitivnějším způsobem - slevou. Jako by si ani nedokázali domyslet, že jejich zákazník dost často pracuje u jejich dodavatele. Když sejmou dodavatele na ceně, tomu zbude míň na mzdy (nebo na zisk, na daně, každopádně ty peníze zůstanou v systému), mzdy dostává právě zaměstnanec, který pak jde nakupovat do řetězce, kde může nechat víc peněz… A nebo je to celé úplně jinak, a marže řetězců na těch nejlevnějších srágorách nejsou zas tak úplně nízké…
Václav Loubek
Množství různých značek kvality a označení původu je devastující, ubohý spotřebitel by potřeboval manuál, aby se v tom vyznal. Ale když už jsme v tom označování, možná nebylo od věci ujasnit zmatenému spotřebiteli, co se stane, když otec hovězího kusu, jež se stal surovinou pro 20% část dotyčné potraviny, pochází z některé země EU nebo nedej bůh mimo ni, zatímco matka kráva je rodilá Češka, respektive do jaké generace původ řešíme.
Jana Kubištová (Budvar)
V Česku zemře každoročně přibližně 100.000 lidí a z toho přibližně 18.000 na následky kouření. V Česku kouří více než čtvrtina populace nad 18 let. Z lidí postižených rakovinou plic je více než 90 % kuřáků. Za rok se v Česku vykouří více než 20 miliard cigaret. Devět z deseti kuřáků začne kouřit před osmnáctým rokem věku. Kouří významně víc dívek, nežli chlapců. Průměrný věk první cigarety je kolem desátého roku stáří. Stát vybere ročně kolem 45 miliard na spotřební dani z tabáku.
Martin Boček
V souvislosti s touto novelou je asi třeba hlavně pochválit stát za to, že tlačí výrobce k tomu, aby informace na obalech byly pochopitelnější a čitelnější. S tím je ale podle mne v lehkém konfliktu státem organizované oblepování výrobků vlajkami. Můj názor na to je všeobecně znám, nebudu se opakovat. Jen tiše prosím výrobce, aby mysleli na to, že vlajka nenahradí starý dobrý marketing, ba co hůř – někdy je fakt kontraproduktivní. Vzpomínám na pokus uvést do jednoho hypermarketového řetězce turecký mléčný nápoj ajran pod značkou Moravia a s českou vlajkou k tomu. Pokud se nemýlím, na spotřebitele to trio národních výkřiků nezabralo a tuším proč. Pokud jde o darování potravin, jde snad zákon správným směrem. Jen mne drásá, že i v této oblasti to zase tlačíme do ‚povinnosti‘. Mám strach, abychom to s tou regulací nepřehnali a nedotáhli to do fantasmagorického stavu, že zákonem drasticky zredukujeme prodejní dobu jen na čas určený k výdeji neprodaných potravin na charitu….
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Sebevíc zdrcující obrázky na krabičkách neodradí od kouření, které je návykové, drogou pro tělo. Už teď slyším a vidím reportáže o tom, jak celou věc řeší (nebo budou řešit) Češi. Pouzdry na cigarety. Účinnějším nástrojem by bylo zavedení zákazu kouření v restauracích a obdobných zařízeních, jenom to se zatím nedaří prosadit. Tak uvidíme, jaké bude finální znění. Co se týká označování potravin, zmatek u různých značek jakými jsou Klasa, Česká potravina, teď nově Česká potravina, do toho reklamní kampaně nejmenovaných řetězců o českých potravinách… Doufám, že uvedená novela přispěje hlavně k větší informovanosti spotřebitelů.
Monika Hrubalová
Penny má nový claim, v souladu s novelou
Penny přichází s dlouhodobou komunikací Co je české, to je dobré. Nový slogan je pokračováním obchodní strategie, ale hlavně reakcí na zmíněnou novelu zákona o potravinách, která specifikuje pravidla pro dobrovolné označování produktů jako je Česká potravina. Do této doby používaly prodejny Penny vlastní označení Česká kvalita, které neprošlo přes kontrolu potravinářské inspekce, nyní ho nahrazuje nově legislativně upravené označení, které lze použít při splnění přísnějších podmínek. Staré označení Česká kvalita se oficiálně přestalo používat minulý týden, kdy Penny ohlásil redesign prodejen. „V souvislosti s novelou zákona o potravinách budeme potravinové výrobky splňující kritéria pro označení Česká potravina s platností od 8. září trvale označovat na letácích logem s českou vlajkou, stoppery v prodejnách, cenovkami u produktů a postupně pak i na obalech privátních značek Penny. Prostřednictvím této komunikace chceme našim zákazníkům připomenout, jak se v nabídce českých potravinových výrobků v rámci sortimentu Penny dlouhodobě orientovat, “ prohlásila Zlata Ulrichová, vedoucí strategického marketingu Penny Marketu.
Podle řetězce se označení a dlouhodobá komunikace promítne i do segmentu ovoce a zeleniny, které nemají standardní tvary, a které Penny zařadil mezi své produkty teprve nedávno. Aktivační kampaň s claimem Co je české, to je dobré poběží od 8. září do 5. října a podpoří ji jak komunikační kanály v prodejnách, tak klasické reklamní formáty v outdooru, tištěných a online médiích či sociální sítě. V rámci kampaně Penny Market uvede i rozhlasový a televizní spot. Kreativní část kampaně zajistila agentura RMP, nákup médií realizovala agentura Vizeum.
Albert kompostuje nevyužité potraviny
Některé z prodejen Albert využívají kompostéry, které přetváří jinak nepoužitelný potravinový odpad na koncentrovaný půdní substrát. Celý proces kompostování trvá 24 hodin, funguje na stejném principu jako přírodní kompost, nicméně je zrychlený a větší. Albert přistoupil k tomuto řešení, aby mohl přeměňovat neprodané a nevyhovující ovoce nebo zeleninu. Kromě toho také kompostér zpracovává nať nebo listy zeleniny v přírodní hnojivo pro zemědělce a farmáře. Pilotní provoz kompostéru, který vzhledem i velikostí připomíná průmyslový mrazák, začal fungovat v Albertu před dvěma lety. „První z těchto strojů se objevil v zázemí hypermarketu v Čestlicích, v loňském roce jsme ho umístili také do prodejen v Ruzyni a Kladně a letos přibyly další dva v Českých Budějovicích a Táboře,“ říká Pavel Huml, ředitel oddělení nemovitostí maloobchodního řetězce Albert. Huml také dodává, že jim kompostování usnadňuje logistiku procesu likvidace neprodejných potravin. Na příští rok plánuje Ahold umístit kompostéry do desítek prodejen po Čechách.
No vida, sám od sebe, bez nějakých legislativních nařízení, v pohodě a přirozeně. A ještě můžou prodávat kompost. Zoo se slonincema taky našla nový byznys.
Václav Loubek
Dobrý počin, pozdě, ale přece. Těšíme se na možnost nákupu čerstvého Albert kompostu.
Jana Kubištová (Budvar)
Vypadá to jako maličkost, ale je to určitě dobrá věc a dobrý vzor pro všechny. Kompostuji taky, mám přitom ale dost jasnou strategii – aby odpadu bylo co nejméně. Věřím, že Ahold to dělá podobně a kromě kompostování optimalizuje i to, aby neprodaného zboží bylo co nejméně.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Do Smartsupp investuje zakladatel Mall.cz
Brněnský startup Smartsupp, který zajišťuje komunikaci pro e-shopy a weby se zákazníky v reálném čase, získal investici 10 milionů Kč. Na té se rovným dílem podílejí dvě společnosti: česká platforma pro tvorbu webů Webnode a Spread Capital, investiční společnost Ondřeje Fryce, zakladatele Mall.cz. Investoři ve firmě dohromady získají 15% podíl. To Smartsupp oceňuje na 67 milionů Kč. Z větší části půjde investice na marketingové aktivity, které mají podpořit expanzi na zahraniční trhy. Z menší části pak částka půjde do vývoje za účelem vylepšení produktu.
Projekt Smartsupp funguje od roku 2013 a v Čechách má více než 80% podíl na trhu. Na podobném principu funguje třeba platforma Livesale. Smartsapp využívá asi 66.000 firemních klientů, mezi ty největší platící patří Alza.cz, Generali, Škoda Auto. Za srpen 2016 dosáhl startup obratu přes 1 milion Kč. „Investory jsme zaujali díky dosavadním úspěchům Smartsuppu a zkušenému jedenáctičlennému týmu, díky kterému se produkt uchytil nejen v Česku, ale i v zahraničí. Veškeré klíčové aktivity řešíme inhouse, vybudovali jsme know-how na globální úrovni v oblasti vývoje SaaS (software-as-a-service) a online marketingu,“ shrnuje Vladimír Šandera, jeden ze zakladatelů startupu. Kromě Čech ho využívá Polsko, Francie, Brazílie nebo Nizozemsko.
To nebudou vyhozené peníze.
Jana Kubištová (Budvar)
Hezky se to čte, určitě lépe než historky o tom, že stát podpořil z našich daní výstavbu další montovny. Brno se stává českým Silicon Valley, čeští kapitalisté reinvestují své zisky do hi-tech projektů, český software se exportuje na nejvyspělejší trhy… Byznys prostě funguje, jak má. Snad někoho nenapadne to regulovat novým zákonem nebo to tak trochu podojit přes nové daně.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Pařížská přivítá butik BCBG Max Azria
Na pražské Pařížské ulici se nově otevře luxusní americká značka BCBG Max Azria sídlící v Los Angeles, a přidá se tak po bok dalším značkám jako Cremieux, COS nebo Max&Co, které letos vstoupily na český trh. Pražský butik značky bude otevřen v polovině října na adrese Pařížská 24. Kolekce značky BCBG Max Azria zahrnují večerní a koktejlové šaty, sportovní oblečení, kabelky, malé kožené zboží a obuv, klobouky nebo plavky. Prodejní síť americké značky má po celém světě 570 butiků, premiéru toho pražského odstartuje kolekce Runaway. O PR aktivity se butiku postará agentura BB Media Consulting, která tento týden převzala komunikaci i za italskou obuvnickou firmu Gino Rossi.
Pařížská ulice dostala svojí novou podobu v rámci asanace Prahy. Od té doby se z ní postupně stala jedna z nejdražších nákupních ulic světa. BCBG tedy zřejmě zapadne.
Martin Boček
Proč ne, ta prodejna tam určitě patří. A jistě si své zákazníky najde - lidí, co potřebují status symboly tohoto typu, je po světě pořád dost, i když to někteří z nás sledují s lehkým úsměvem.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Makro chystá vysoce automatizovaný sklad
Podle informací deníku E15 chystá obchodní řetězec Makro postavit nový logisticky strategický sklad v Úžici poblíž Prahy, který by měl mít všechny vlastnosti vysoce automatizovaného skladovacího prostoru. Výjimkou nebudou ani roboti a minimální počet lidí na ploše. Už minulý týden to na konferenci Retail in Detail - Omnichannel naznačil Jan Koutný, šéf e-commerce a e-marketingu Makra. Bude to jeden z kroků logistické transformace Makra, která by měla být dovršena do dvou let. Nový sklad by měl být vůbec první takto automatizovaný sklad řetězce v rámci celé Evropy. Pokud bude vše fungovat podle předpokladů, je zde prostor na rozšíření podobných logistických center v rámci Moravy a Slovenska. Makro, které si ústy Koutného pochválilo třeba nedávno otevřenou Makro Akademii, chce přitom dopřát zákazníkům větší komfort. „Chceme se posunout od prodeje výrobků k poskytování služeb,“ načrtl Koutný na konferenci.
… a skladníci nebudou mít co žrát. Teď vážně - někde jsem četl studii, že automatizace těch nejjednodušších činností, které vykonávají lidé, přinese takový nárůst pracovních míst souvisejících s automatizací, že bohatě vykompenzuje jejich úbytek, který automatizace způsobí. Je jen na lidech, jestli budou brečet, že jim robot sebral práci, anebo se rozhodnou vzít svoje štěstí do vlastních rukou a zlepšit si sami kvalifikaci. Obávám se ovšem, že ta část populace, která bývá zaměstnána ve skladu, často ani nepřemýšlí v tak dlouhodobém horizontu, který pokryje běžný rekvalifikační kurs a co může přinést… Možná, kdyby se na tohle oboroví předáci soustředili víc, než na svou kandidaturu do Senátu, udělali by pro tyto lidi víc. I skladník si přece může přečíst Vergilia v originále!
Václav Loubek
Stačí si objet pár skladových areálů v okolí Prahy, oblepených personální inzercí, a je každému jasné, že jde o velmi pochopitelný tah. Honba za skladovými dělníky je enormní, trh práce je v tomto segmentu a regionu asi zcela vyčerpaný. Stále více firem tak bude logicky investovat do automatizace.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Billa otevřela druhé školící centrum
Síť potravinových supermarketů Billa otevřela po Brně druhou pobočku školícího centra, tentokrát v Praze na Barrandově, kde je součástí prodejny. Je určeno novým i stávajícím zaměstnancům a má zajistit jednotnou podobu vstupních školení a tréninků pro personál. Tři místnosti z centra jsou vybaveny pro praktickou výuku: počítačová učebna, učebna se standardní i expresní pokladnou a učebna s kompletním pultem lahůdek včetně pece na pečivo. Jedna místnost slouží pro přednášky. Při budování obou školicích center se Billa inspirovala u svých rakouských kolegů. Do vzdělání zaměstnanců investuje síť ročně řádově miliony korun.
A naučí se tam dámy od pokladen něco víc, než ‚Kartičku máte?‘ Třeba slova jako ‚Dobrý den‘, ‚Děkujeme za nákup‘, ‚Na shledanou‘ nebo ‚Přijďte zas?‘
Václav Loubek
No hlavně aby měli koho školit.
Martin Boček
Personál prodejen je a zůstane hlavní marketingovou zbraní kamenného obchodu. S její pomocí lze zvítězit v boji o zákazníka, ale taky spáchat firemní sebevraždu. Investice do lidí a jejich rozvoje jsou absolutní priorita, Billa ví, co dělá. A rakouské know-how se hodí, retail pod Alpami je pořád z hlediska kvality obsluhy míle před naším.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
To chválím, proškolený personál je pozitivním prvkem v prodejně a nese důležitou roli v budování a upevňování spokojenosti zákazníků.
Monika Hrubalová
Retaileři chystají nové věrnostní programy
Tesco nabízí sklenice Bohemia Crystal
Tesco začalo od 7. září nabízet nový věrnostní program, který potrvá až do začátku roku 2017. Sbíráním známek za nákup nad 100 Kč mohou zákazníci získat bod, s adekvátním počtem bodů pak mohou zakoupit sklenice a další české skleněné produkty Bohemia Crystal nebo příslušenství k vínu VacuVin. Nabídka produktů obsahuje 8 druhů sklenic, 1 karafu, 2 druhy misek a 3 profesionální doplňky na víno, jako například provzdušňovač, který víno okysličí a tím rozvíjí jeho chuť a vůni. Za každých 10 bodů (držitelé Clubcard 7 bodů) si mohou zákazníci vybrat jeden z produktů se slevou 43 až 66 %.
Kdyby radši zlepšili kvalitu ovoce a zeleniny a poslali zaměstnance na školení do školícího střediska do Billy.
Martin Boček
Pochvala, že se jedná o tradiční českou sklářskou firmu Bohemia Crystal.
Monika Hrubalová
Kaufland láká zákazníky na Tefal a Dormeo
Od čtvrtka 8. září začal Kaufland hned se dvěma podzimními věrnostními akcemi. Vybírat si bude možné za nasbírané body ze sortimentu spotřebičů a kuchyňských pomůcek Tefal nebo matrací, přikrývek nebo polštářů Dormeo. Akce poběží od září do poloviny listopadu, za každých 100 Kč dostane zákazník 1 bod. Každý produkt má určený počet bodů, který umožní zákazníkovi zakoupit ho za sníženou cenu.
A vy se jako v těch věrnostních programech vyznáte? Já už se fakt neorientuju, kdo dává jaký plyšáky, pánve, talíře, bitcoiny, auta, dovolený, děti…
Václav Loubek
Opět trefa, nic nového pod sluncem, ale klasika funguje - relevantní výhody v rámci věrnostního programu potěší. Pozastavuji se trochu nad nastavením slev (Tesco)… trocha mystiky vprostřed všedního dne? Škoda jen, že to nejsou věrnostní programy, proč lidé chodí nakupovat do řetězců a přispívají tak k devastaci českého potravinářství!
Jana Kubištová (Budvar)
Hornbach loni zdvojnásobil zisk
Síť Hornbach Baumarkt zveřejnila ve výroční zprávě své hospodářské výsledky za finanční rok 2015/2016. Z nich vyplývá, že Hornbach loni zvedl tržby o 9 % na 5,6 miliard Kč, zisk se zvýšil o dvojnásobek předloňských výsledků na 290 milionů Kč. Ve zprávě Hornbach, který si zakládá na tom, že nepřistupuje ke slevovým akcím, uvedl, že hodlá v expanzi, kterou letos naznačil otevřením své desáté pobočky v pražské Chuchli, pokračovat i v průběhu dalších let. Firmě také stoupl počet zaměstnanců o 138 na aktuálních 1.379 pracovníků.
Tahle značka má mé sympatie – za konzistenci, jasný názor, skvělou reklamu a sebedůvěru. Permanentně hozená rukavice, kterou zatím nikdo nedokázal zvednout. Značka, která se neponižuje, neb na to má.
Jana Kubištová (Budvar)
Zlaté české ruce. Statistiky říkají, že více než 90 % Čechů alespoň občas ‚kutí‘. Pat a Mat by měli radost.
Martin Boček
Zisk je vždy tím nejlepším ukazatelem úspěchu a správnosti strategie, takže tahle skvělá čísla nejsou žádné překvapení. Hornbach ví, co má dělat a dělá to kvalitně a konzistentně. Na již vzpomínané nedávné konferenci Retail in Detail bylo dojemné, jak někteří účastníci kritizovali Hornbach, že svoji nabídku nepersonalizuje a nenabízí věrnostní program. Jde o hluboké nepochopení základů úspěšného retailového businessu – Hornbach poskytuje všem zákazníkům perfektní služby a relevantní zboží vždy za nejlepší ceny. Jak na konferenci padlo: ‚Nevěra je způsobena ztrátou pozornosti‘ (autor Ondřej Žák z EY). A přesně tohle v Hornbachu nehrozí a nepotřebuje to látat nějakým věrnostním programem.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)
Personálie
Dr. Max bude mít nového holdingového šéfa
Investiční skupina Penta rozhodla o další expanzi Dr. Maxe mimo tradiční trh Česka, Slovenska a Polska. Za řízení celé skupiny Dr. Max bude na nově vytvořené pozici holdingového CEO odpovídat Leonardo Ferrandino. Ten přichází do Dr. Maxe po dvanáctiletém působení ve společnosti Admenta Italia, která je součástí Celesia Group, kde vystřídal několik funkcí. Mimo jiné byl vice presidentem odpovědným za divize Finance nebo IT. Od roku 2014 rozvíjel obchod v Itálii a Slovinsku a zároveň řídil celoevropský prodej a marketing skupiny. „Dr. Max je dneska jeden z nejúspěšnějších projektů Penty, jehož strategií je konsolidace dalších evropských trhů. Leonardo prokázal svoje schopnosti pří řízení lékárenského retailu v řadě zemí. Věříme, že jeho příchod uspíší jak rozšiřování sítě skupiny, tak její posun v kvalitativní úrovni,“ říká Václav Jirků, investiční ředitel Penty.
Hodnocení jako v Reklamní katovně
Oslovujeme přední české odborníky na maloobchod, instore marketing a retail marketing s tím, aby hodnotili novinky v oboru. Kdo tentokrát přispěl?
- Tomáš Krásný - 25 let ve výzkumu trhu a obchodu, zakladatel Incoma Research, poté v mezinárodním managementu sítě GfK. Dnes partner ve společnost Blue Strategy, poradce a content manager konferencí včetně Retail Summitu a Retail in Detail.
- Martin Boček - 23 let praxe v marketingu a v marketingovém výzkumu trhu, pracoval ve společnostech AC Nielsen, Unilever, Citibank, Ipsos. Věnuje se velmi intenzivně instore problematice a v současné době vede projekt CRS za Global Marketing.
- Monika Hrubalová - zkušenosti s řízením marketingových a obchodních pozic od roku 1997, více než 10 let pracuje pro obor instore marketingu aktivní účastí v radě POPAI CE, vyučuje obor marketingových komunikací.
- Jana Kubištová - Působí od roku 1996 v Budějovickém Budvaru, začínala jako exportní manažerka. Od roku 2008 je vedoucí marketingového oddělení Budvaru, značku úspěšně etablovala na ruském trhu.
- Václav Loubek - 15 let v reklamě, dříve šéfredaktor časopisu Sign mediální domu Economia a časopisu Signs & Promotion agentury Events & Promotion. Momentálně působí v marketingu a radí zadavatelům, jak správně pracovat s instore aplikacemi.
Z aktuálního spotřebního koše
Po delším době najdeme v Kauflandu ve slevě 10 kusů vajec velikosti M za 16,90 Kč.
Zpravodajství z retailu a spotřební koš podporuje společnost Global Marketing a její projekt

Prezident Pavel uvedl vlastní podcast Podhradí, otázky pokládá Michal Půr

Moderátor Michael Rozsypal uvedl vlastní online pořad

TV Seznam uvádí vlastní seriál „o ukrutně statečných myslivcích“ Revír

Novým šéfredaktorem Aktuálně.cz bude Pavel Švec
