Newsroom ČT24 podle rady pro vysílání porušil zákon

Regulátor tvrdí, že ČT v příspěvku z 5. dubna neposkytla objektivní a vyvážené informace.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vytkla České televizi, že jedním z příspěvků pořadu Newsroom ČT24 z 5. dubna porušila zákon o vysílání.

Šlo o „příspěvek s názvem Nejvýraznější čeští dezinformátoři v době pandemie, který se opíral o analýzy Bezpečnostního centra Evropské hodnoty a na jejich základě zveřejnil několik žebříčků osob, označených Evropskými hodnotami za dezinformátory, aniž by zprostředkoval názory odborníků, kteří v dané otázce zastávají odlišná stanoviska“, jak uvedla rada pro vysílání v tiskové zprávě ze svého aktuálního jednání.

„Provozovatel tím divákům neposkytl objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů,“ konstatovali radní. Kromě citací ze sociálních sítí lidí zmíněných v žebříčcích dali tvůrci týdeníku o médiích v inkriminované reportáži hlas pouze analytičce spolku Evropské hodnoty.

„Česká televize vyčká, až jí bude doručeno písemné vyhotovení rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a následně zváží další kroky,“ reagovala za ČT její mluvčí Karolína Blinková.

V čele „tabla nejvýznamnějších zoufalých šiřitelů zdravotně nebezpečných dezinformací mezi celebritami“, jak to nazval výkonný ředitel neziskové organizace Evropské hodnoty Jakub Janda, se ocitl zpěvák Janek Ledecký. Ten podle zprávy CNN Prima News rovněž z 5. dubna žebříček vzal jako útok na svou osobu a začal chystat právní kroky.