České pivovary se postupně chystají na Velikonoce, do prodejů uvádějí velikonoční speciály, včetně už typického zeleně zbarveného piva. Pivovar ve Velkém Březně patřící do portfolia skupiny Heineken uvádí před Velikonocemi nový polotmavý ležák Beránek. V restauracích a hospodách se objevuje průběžně od konce února, zařadí se mezi stálou nabídku pivovaru.
Polotmavý ležák s obsahem alkoholu 5,1 %, stupňovitosti 11,7 %, se kvasí na spilce v otevřených kádích, dlouho pak zraje v ležáckém sklepě. Při jeho výrobě se používá mimo jiné český chmel Agnus, který v latině nese jméno českého šlechtitele Františka Beránka.
Jako jednorázovou velikonoční nabídku chystá pivovar Starobrno, rovněž z portfolia Heinekenu, také už tradiční várku Zeleného piva. Vařit ho pivovar začal 9. února, do prodeje půjde na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 29. března. Do prodeje ho letos půjde 4.700 hektolitrů, přičemž zhruba 500 hektolitrů z tohoto množství je určeno k exportu na Slovensko.
„Zelená barva našeho piva je kombinací několika faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je,“ konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru Starobrno Ondřej Koucký.
Speciály chystá Prazdroj, Budvar i Staropramen
Velikonoční ležák uvedl začátkem března do prodeje také Plzeňský Prazdoj, v tisícovce hospod a restaurací nově čepuje nefiltrovaný ležák Master Zlatá 13. Pivo má zlatožlutou barvu s bílou pěnou, výraznou sladovou vůni a sladovou chuť s karamelovým nádechem. Na Velikonoce reaguje i Staropramen, který opět do maloobchodní sítě uvede Extra chmelenou 12. Ta se jinak pouze točí v hospodách. Jedná se o středně prokvašený ležák, jehož základem je žatecký chmel poloraný červeňák. Naposledy se v maloobchodní síti prodával po dobu Vánoc. U příležitosti velikonočních svátků chystá smíchovský pivovar také setkání Pod komínem 22. března, kde zástupci pivovaru pro veřejnost představí velikonoční speciality a pivovarské zvyky.
Ostravský pivovar Ostravar, který také patří pod Staropramen, přichystal speciál Gavora. Kombinuje český ležák a bavorské pšeničné pivo. S distribucí nového speciálu do hospod a restaurací začne Ostravar poslední březnový týden. Stáčet pšeničný ležák do láhví Ostravar neplánuje. Chce zajímavým ležákem podpořit návštěvnost hospod. Nové pivo by mělo být na čepu stejně jako ostatní Speciály ze spilky zhruba následující dva měsíce a to nejen v domovské Ostravě a jejím okolí, ale také ve vybraných hospodách napříč celým Českem. Ochutnat Gavoru tak budete moci třeba v Praze nebo Pardubicích. A nesmíme zapomenout ani na Slovensko.
Státní pivovar Budvar chystá limitovaný speciál Bud Strong uvařený z čerstvého chmele loni v srpnu. Čepovat se bude pouze ve vybraných hospodách, má stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,5 %. První letošní limitovaný speciál uvede také pivovar Zubr, jedná se o tmavý Velikonoční speciál 13 %. Od 12. března bude k dispozici na čepu ve vybraných restauracích, a to až do vyprodání zásob. Uvařilo se ho celkem 750 hektolitrů.
Pivovar Litovel se rozhodl poctít svého zakladatele Josefa Svozila a pojmenoval po něm nový nefiltrovaný speciál. Světlý ležák Josef bude na čepu až do konce dubna. „Litovel Josef 13% je nefiltrovaný světlý speciál, pro jehož výrobu jsme použili vybrané odrůdy tuzemských aromatických chmelů, které jsme přidali nejprve na varně, a poté jsme provedli finální dochmelení za studena v ležáckém sklepě,“ uvedl sládek Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.