Pracujete jako ekonomický redaktor či redaktorka a chcete s námi budovat něco nového? Napište.

Plzeňský Prazdroj vyrobil sušenky z mláta, ve dvou příchutích

Sušenky z mláta

Sušenky z mláta

Pivovar Plzeňský Prazdroj se nově pustil do výroby sušenek, s cílem zkusit z odpadních surovin vyrobit plnohodnotnou a zdravější variantu běžných sušenek. Na zkušební výrobu použil jako hlavní surovinu mláto – tedy zbytek ze sladu používaného při výrobě piva. Sušenky vyrobil ve dvou příchutích. Zkušební série tak nabízí sladkou a slanou variantu.

Mláto i nápad na jeho zpracování se zrodily v Prazdroji. Samotná realizace proběhla začátkem letoška v Biopekárně Zemanka, která dokázala využít příznivých vlastností mláta. „Mláto má oproti běžným moukám vyšší obsah bílkovin a vlákniny a nižší obsah sacharidů. Těchto vlastností dokonale využívá několik startupů v USA a vyrábí z něho speciální mouku nebo zdravé tyčinky. Rozhodli jsme se najít partnera, který by spolu s námi zkusil experimentálně vyrobit něco podobného i u nás,“ říká iniciátorka projektu Tereza Kamal, zodpovědná v Plzeňském Prazdroji za aktivity společenské odpovědnosti (CSR). Z experimentu vzešly dvě varianty sušenek - sladká s medem, ovesnými vločkami a rozinkami a slaná, která se hodí třeba k pivu.

Novinka zatím není běžně ke koupi. „V případě, že by se Prazdroj a Biopekárna Zemanka dohodli na standardní výrobě, jsou možnosti distribuce různé, jak přímá distribuce on trade zákazníkům, tak i prodej prostřednictvím maloobchodu. To ale ukáže až budoucnost,“ říká mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Mláto Prazdroj i dosud zpracovává ekologicky a dodává jej zemědělcům, kteří jej používají jako krmivo pro hospodářská zvířata. „Naší ambicí, aspoň prozatím, není výroba pečiva ve velkém. A i kdybychom se v budoucnu vydali cestou pravidelné výroby sušenek, budeme používat jen malý zlomek celkového množství mláta, které máme k dispozici. Naší snahou je hlavně ukázat, že i z odpadu se dá vytvořit něco s přidanou hodnotou,“ říká Kamal, „dnes recyklujeme nebo znovu využijeme 98,5 % veškerého odpadu z výroby. Mláto, kvasnice a sladovnický odpad dodáváme zemědělcům jako krmivo. Čistírenské kaly se používají jako hnojivo. Odpadní filtrační křemelina se zaorává, což přispívá ke zlehčování půdy pro rekultivovaná území. Zbytek třídíme.“