Dvě pražská zmrzlinářství Angelato a Crème de la Crème vstoupila do sezóny 2018 posilněná o nové pobočky. Angelato otevřelo svou třetí, zatím největší pobočku v Bělohorské ulici 50 na Břevnově už na začátku prosince 2017, bude tam servírovat také snídaně. Druhá cukrárna Créme de la Créme se na otevření teprve chystá. První zákazníci by si z pobočky na Národní třídě 23 měli svou zmrzlinu odnést ve druhé polovině dubna.
„Když jsem v roce 2015 po mnoha letech praxe u italských zmrzlinářů otevřel svoji cukrárnu, netušil jsem, jak velký úspěch bude naše zmrzlina mít a jak velké ohlasy na ni budou. Vše jsme si tehdy dělali sami, skromně a jednoduše. Postupně se ale náš podnik v Husově ulici 12 v centru Prahy stal tak přetíženým, že čekání v půlhodinových frontách se zde stalo docela běžné,“ říká majitel Crème de la Crème Jan Hochsteiger. „Proto jsme se rozhodli otevřít další posilovou cukrárnu. Pro Národní jsme se rozhodli také proto, že je poblíž Husovy a pomůže nám ji trochu uklidnit, aspoň v to věříme,“ doplňuje.
Víc prostoru a výroba ve výkladní skříni
Nové zmrzlinářství bude prostornější. Bude zde 42 míst k sezení a v základu nabídne téměř 40 druhů zmrzliny. Vedle klasických zmrzlin a sorbetů budou na výběr i netradiční veganské, bezcukrové a jiné alternativní druhy. „Mezi speciality nové cukrárny bude patřit čokovod s neustále proudící hořkou čokoládou nebo na místě ručně pečené zmrzlinové kornoutky,“ prozrazuje Hochsteiger. Jako zmrzlinář zastává Hochsteiger názor, že řemeslo má být co nejblíže lidem a zákazníkům. Proto bude na Národní třídě přímo u zmrzlinové vitríny v provozu starý italský stroj Carpigiani ze šedesátých let, na kterém plánuje pravidelně vyrábět zmrzliny.
Cukrárna bude kromě zmrzliny nabízet i sladké a slané palačinky, kávu, dorty a dezerty a počítají také s přípravou snídaní. Jednoduché dezerty se budou připravovat přímo v nové provozovně na Národní. Některé na přípravu složitější věci pak v nově připravované výrobně zmrzliny a zákusků ve Strašnicích. Obrat cukrárny v Husově ulici byl za minulý rok okolo 7 milionů Kč.
Podstatně déle než Créme de la Créme funguje rovněž řemeslné zmrzlinářství Angelato. Svou první pobočku otevřel tento rodinný podnik v Rytířské ulici mezi Václavským a Staroměstským náměstím už v roce 2007. O osm let později, v létě 2015, přidala rodina Kebakoskiových větší cukrárnu na Újezdě poblíž lanovky na Petřín. Na sklonku loňského roku pak po dvouleté rekonstrukci otevřeli třetí, největší cukrárnu na Břevnově. Nové Angelato bude více kavárenské, během jednoho měsíce zde plánují začít servírovat snídaně a zároveň tu mají šírší nabídku moučníků a dezertů ke kávě.
Zmrzlinářská centrála na Břevnově
Kromě zmrzlinářství je na Břevnově také celé zázemí Angelata včetně skladů, centrální výrobny a garáží mrazírenských dodávek, které každý den zaváží jak cukrárny v centru, tak kavárny a restaurace, které zmrzlinu odebírají. „Velkoobchod u nás tvoří zlomek tržeb, asi 15 %. Byli bychom rádi, kdybychom v budoucnu rostli i tímto směrem, uvažujeme také o zpřístupnění části nabídky online, stále si ale dáváme velký pozor na to, kdo jsou naši odběratelé a jak s produktem zacházejí,“ upozorňuje jeden z majitelů Angelata Bojan Dimitrijević.
„Naším posláním je nabízet hostům dobrou zmrzlinu z kvalitních ingrediencí. Tak to chceme dělat ve všech třech pobočkách. Jelikož jsme na Břevnově otevřeli začátkem prosince, neměli jsme tady zimní přestávku, jako máme ve zvyku, bylo by nám to vůči zákazníkům líto,“ říká Dimitrijević. „Prostory na Bělohorské se k nám vlastně tak trochu spadly do klína. Tato lokalita je pro nás navíc úplně ideálně, nejen že na Břevnově žijeme, ale kousek odsud byla i naše předchozí výrobna,“ vysvětluje Dimitrijević.
V novém Angelatu je 50 míst k sezení, pokud se započítá i venkovní terasa, posadí se zde až 100 zákazníků. Na designu cukrárny se podílelo studio A1 Architects v čele Davidem Maštálkou. Jedná se už o druhou spolupráci, se stejným studiem spolupracovalo Angelato také na Újezdě. „O další expanzi určitě uvažujeme, ale na za každou cenu. Stěžejní je pro nás vhodné místo a hlavně kvalitní a fungující tým zaměstnanců,“ říká Dimitrijević. „Do regionů se zatím nejspíš nechystáme. Chceme si co nejdéle udržet rodinnou strukturu firmy a řemeslnou výrobu, to by bylo v rámci většího pole působnosti velmi složité. Naopak uvažujeme o expanzi do zahraničí, kde bychom rádi fungovali na principu franšízy. V rámci Česka ale franšízy provozovat neplánujeme, chceme mít vše pod přímou kontrolou. Stejný přístup zatím máme také k ozývajícím se investorům“ zakončuje.