Zážitková gastronomie v neformální atmosféře restaurace Tusculum je opět na dosah, po nucené pauze kvůli vládní opatřením proti koronaviru podnik v srdci Karlových Varů znovu otvírá. V karlovarské Sadové ulici 31, jen několik minut chůze od „festivalového“ hotelu Thermal, jsou k mání jídla z vlastní farmy, z lokálních a sezónních surovin, včetně bylinek. Už staří Římané nazývali Tusculum místem klidu a pohody, útočištěm před městským ruchem, a totéž nabízí Tusculum v proslulém lázeňském městě na západě Čech.
Sledujte Tusculum na Instagramu
Restaurace spadá pod akciovou společnost Sedlecký kaolin a její koncept vyplynul přirozeně z potřeb majitelů. Vliv mělo nepochybně i umístění v lázeňském území. „V roce 1997 se Tusculum otevíralo jako čajovna. Později v roce 2000 se provoz rozšířil na restauraci,“ připomíná nynější šéfkuchař Pavel Provázek. „Já nastoupil v roce 2014 a měl jsem úkol udělat z Tuscula jeden z nejlepších podniků ve Varech. V témže roce se začala budovat farma. Po šesti letech si myslím, že se to povedlo. Pochopitelně díky celému týmu, který se pomalu obměňuje o lidi, co chtějí gastro dělat poctivě,“ je přesvědčen.
Farmářské suroviny z místa bere podnik z farmy Agropol, která funguje nedaleko Varů v Počernech, tedy necelých sedm kilometrů od restaurace. Autem to netrvá ani čtvrt hodiny. Farma přitom spadá pod stejnou firmu jako restaurace Tusculum. „Pokud se v menu objeví hovězí maso a není to zrovna steak z jižní Ameriky, s největší pravděpodobností to bude býček či jalovice z našeho chovu,“ říká Pavel Provázek.
„Největší podíl tvoří dovoz zeleniny, bylinek, jedlých květů. To zásadně ovlivňuje naše menu, a to hlavně v jarní, letní a podzimní sezóně. Využíváme i ostatní farmářské produkty na Karlovarsku. Například veškerou drůbež nám vozí Farma Zephyr z Františkových lázní, sladkovodní ryby nám dodávají sádky KV Ryby, sýry zase jsou z horského statku z Abertam. Lokálnost bereme vážně, porcelán je z 90 % z karlovarské porcelánky G. Benedikt 1882,“ přibližuje šéfkuchař.
Hostům Tusculum nabízí vlastní degustační menu, které je párováno nejen s víny, ale také s netradičními nealkoholickými nápoji. „Vína většinou vybírá manažer restaurace Milan Osten po konzultaci s majitelem Vojtěchem Zítkem. S nápadem nealko-párováním jsem přišel já, logicky v souladu s naším konceptem a novými trendy. Mimo naše degustační menu doporučuji sledovat naše akce, jsou vždy zážitkem,“ láká Pavel Provázek. „Doufáme, že se k nim budeme moct vrátit, současná situace nám v tom brání.“
Restaurace Tusculum vychází hostům vstříc nadstandardním servisem. Samozřejmostí je detailní uvedení pokrmů i nápojů, komunikace v cizích jazycích i bryskní splnění netradičních přání. Tým přitom má zkušenosti i odjinud z Varů. „Máme personál i z jiných restaurací a hotelů. Pravda je, že současná krize uvolnila hodně personálu například z Puppu či Embassy, známé hlavně díky filmovému festivalu,“ říká šéfkuchař. A jak schopné kolegy hledá? „Nejčastěji je to známý někoho z personálu. Konečné slovo má vždy majitel firmy. Požadavkem je samozřejmě maximální uspokojení našich hostů.“
Sledujte Tusculum na Facebooku
Z menu restaurace Tusculum

Amuse bouche

Avokádo, wakame a řepa

Avokádo

Červená řepa

Červená řepa

Salát z farmy

Hovězí pupek

Kachna s černou čočkou

Kachní prso, raviola s kysaným zelím a škvarky

Kachna

Kuře na paprice

Panna cotta z uzeného pstruha

Steak z přeštíka, černý česnek

Svíčková

Tacos

Treska

Tortellini

Červená řepa ve čtyřech texturách

Čokoláda s růží

Petit four

Dezert

Sorbet ze smrkových výhonků

Kaspen mění majitele. Agenturu kupuje Tomáš Kopečný, vlastník S5IVE

Pickey mění název na Forendors, s novým jménem pomohl Michal Pastier

Kreativu DDB povede Klára Palmer z McCannu, střídá Doru Pružincovou

Souček jako ředitel ČT bude brát 289.000 Kč měsíčně, o 47.000 víc než Dvořák
