Náš panel odborníků z retailu stejně jako v Reklamní katovně Médiáře hodnotí redakční výběr hlavních aktualit z českého maloobchodu uplynulých týdnů. Retailoví experti nabízejí svůj pohled na dění na českém trhu vždy v pátek.
Nově naši experti na maloobchod hodnotí na škále 1 až 5 vybrané novinky podle subjektivně hodnocené důležitosti, stejně jako ve škole je hodnocení číslo 5 považováno za nejméně důležité. Kritériem důležitosti je přínos pro český maloobchodní trh a pro českého zákazníka. Zprávy jsou podle hodnocené důležitosti seřazené.
1. Dr. Max chystá síť zdravotnických potřeb
Síť lékáren Dr. Max chystá novou specializovanou síť zdravotnických potřeb. Rozdílem od klasických lékáren má být přístup zaměstnanců, kteří musí v tomto případě zákazníkům věnovat víc času. Prodejna je také náročnější na skladové zásoby. V nové síti se budou prodávat prostředky na inkontinenci, obvazový materiál, měření, zdravotní obuv, produkty pro matku a dítě. Pilotní prodejny budou fungovat v Chebu, Modřanech, Brandýse nad Labem a Sedlčanech. Rozdíl je kromě specializace i v barvě, nová síť bude místo zelené-bílo-červené stylizovaná do modro-bílo-červené. Obrat skupiny Česká lékárna holding, která provozuje tuzemskou síť lékáren Dr. Max, loni dosáhl 16,1 miliard Kč, o 8 % víc než v předchozím roce. Zásluhu na rostoucím obratu má zejména růst privátních značek a e-shopu.
Dr. Max je naprostý fenomén. Velká síť lékáren, rychle rostoucí e-shop, chytrý věrnostní program. Když pak do toho přijdou zdravotnické potřeby, konkurence bude jen mlsně koukat.
Tomáš Hájek (ADMEZ)
Podíl e-shopu 2,5 % na retailu a 84 % osobní odběr – to ukazuje na to, že v tomto odvětví asi není možné mít e-shop jako samostatný silný kanál – nebo ano? Možná že i jo, ale asi to není nyní pro ně žádoucí.
Jan Penkala (Acomware)
Nemluvilo se už o tomhle tématu jednou? Někde vzadu v hlavě tu zprávu už mám. Každopádně privátky evidentně frčí nejen v potravinách. U těch zdravotnických potřeb si nejsem jist, proč nová síť. Využít stávající lékárny tam, kde jsou, mi přijde logičtější, a naopak tam, kde nejsou, je asi lepší postavit s prodejnou zdravotnických potřeb i lékárnu. Ale nevím, asi to mají u Dr. Max spočítané dobře.
Václav Loubek
Sledujeme silný růst tržeb lékáren. Vzhledem k rozsahu sítě prodejen Dr. Max dosáhnou značné synergie i v segmentu zdravotnických potřeb. Internetový prodej tohoto sortimentu, je ale také spojený s preferencí zákazníků si zboží osobně vyzvednout. Proto bude síť prodejen klíčová.
Tomáš Beránek (CBRE)
Dr. Max má dobře našlápnuto, je agilní, agresivní a inovativní. Podpora Penty je znát. Rozvoj privátních značek dává smysl, proč se dělit o marži se značkovými dodavateli. A taky je to způsob jak marži dramaticky zvýšit.
Zdeněk Hašek (Marketingový institut)
2. Fashion Arena se z hrabárny posouvá do prémiovosti
Vnímání zatím jediného pražského outletu Fashion Areny se podle jeho ředitelky Lenky Čapkové posunulo od hrabárny k místu, kde lze nakoupit módu na úrovni. Přizpůsobuje se tomu i složení nájemců štěrboholského areálu. „Sportovní značky ubývají, prémiových přibývá,“ říká v rozhovoru pro Retailek. Tentýž trend odráží ve Fashion Areně postupně i gastronomická nabídka. Soudní spor s majitelem plánovaného nového outletu v Tuchoměřicích o konkurenčních doložkách ve smlouvám se prý Fashion Areny nijak nedotkl, ve čtvrtek před vydáním rozhovoru za to však Fashion Arena dostala milionovou pokutu od Antimonopolního úřadu. Až nová konkurence u Prahy otevře, může být podle Čapkové obtížné uživit outlet s obdobným zaměřením. „Naší největší konkurenci jsou aktuálně celoroční slevy v obchodech,“ dodala Čapková.
Když už člověk má jet do Štěrbohol, musí k tomu mít dobrý důvod. Pro někoho to možná budou jiné značky, noví nájemci. Aréna v lepší lokalitě, ideálně u metra, by měla méně starostí.
Tomáš Hájek (ADMEZ)
Jako zákazník se na konkurenci těším, nicméně souhlasím s tím, že i klasická obchodní centra občas vypadají jako outletové prodejny, kde na výlohách pro samou slevu člověk nevidí nic jiného. V cizině jsou tyto akce dané končícím ročním obdobím, u nás je to daleko častější a zákazník už to příliš neprožívá.
Jan Polák (Ipsos)
Posunul podle vnímání zákazníků nebo managementu? Je potřeba uznat, že se Fashion Arena posunula (značky, prostředí), vylepšit se toho dá ještě hodně. Odebírám i jejich emaily, jako prý VIP člen, a obsah (nabídky) a forma/četnost VIP komunikaci úplně neodpovídají. Nehledě na absenci něčeho, čím bych dokázal doměřit účinnost marketingové online komunikace.
Jan Penkala (Acomware)
Fashion Arena JE hrabárna. Tečka. Navíc hrabárna, která má díky komunikaci v poslední době u mě pověst asi jako Hjondéé - chudáček s komplexem z konkurence. Ne, děkuji, u takových značek nenakupuji.
Václav Loubek
Fashion Arena má za sebou několik velmi úspěšných let. Otevřením Prague The Style Outlets vznikne konkurence, i když se dá předpokládat, že nějakou dobu bude trvat rozjezdová fáze. Fashion Arena se na tuto situaci připravuje, zkvalitňuje mix nájemců a doplňuje další služby. Podle mého názoru zůstane pro českého zákazníka segment sportovní módy stále velmi významný.
Tomáš Beránek(CBRE)
Krásná ukázka toho, jak konkurence dokáže rozhýbat monopolního hráče. Uvidíme, co se ještě změní po otevření tuchoměřické konkurence.
Zdeněk Hašek (Marketingový institut)
3. KFC zvedlo plošně v celém Česku snídaně
Americký řetězec rychlého občerstvení KFC přidal od 17. dubna v Česku plošně do všech svých restaurací snídaňovou nabídku. Reaguje tak na vzrůstající trend Čechů snídat mimo domov. České KFC bude nejdřív snídaně nabízet pouze v kamenných pobočkách a postupně rozhodne, zda je zahrne i do své rozvážkové služby. Snídaně budou – stejně jako v konkurenčním McDonald’s – dostupné do 10.30, v nabídce mají být souběžně s ostatními jídly KFC. Snídaňové menu obsahuje jak slané, tak i sladké varianty.
Na fotce vypadají tyto pokrmy náramně, bohužel obrázku se člověk nenají a občas bývá tato propagace hodně zkreslená. No, ale jelikož píšu tyto řádky ráno, na volské oko jsem tedy chuť dostal.
Jan Polák (Ipsos)
Podle fotek to vypadá pěkně. Jaká je realita? Naučit Čechy na snídaně mimo domov potrvá asi delší dobu. Já jsem klasik a když už, tak ne do KFC (a jiných řetězců) ale do nějakého fajn hotelu na brunch, víc zážitkově.
Jan Penkala (Acomware)
Jednou jsem měl snídani v KFC, někde na Čerňáku. Znovu už ne, díky.
Václav Loubek
Krok správný a logický, jen postrádám zdravější nabídku.
Zdeněk Hašek (Marketingový institut)
4. Plzeňský Prazdroj chystá dva nové koncepty hospod
Plzeňský Prazdroj letos k dosavadním pěti konceptovým řadám hospod, kterými jsou Pilsner Urquell Original Restaurant, Originál 1869, loni zavedená Srdcovka, Radegastovna a Kozlovna, přidá další dvě řady. Mají stát na nabídce prémiového piva Pilsner Urquell. Jejich názvy zatím pivovarnická skupina nezveřejnila. Pivovar chystá rozšiřování i v rámci sítě tankoven. Stejně jako loni se pivovar zaměří na prémiové ležáky, které loni táhly prodeje. Dařilo se i nealkoholickému Birellu, který narostl o 15 %, ale i ciderům Kingswood a Frisco. Jejich prodeje se zvedly v meziročním srovnání skoro o pětinu (o 18 %). Celkově Prazdroj na českém trhu loni prodal téměř 7 milionů hektolitrů piva, tedy o 1 % víc než v předešlém roce. Prodeje v obchodech vzrostly o 2 %, prodej čepovaného piva poklesl o 3 %.
Prazdroj je úspěšný a dělá to chytře, přestože mu v tom nepomáhám a piju raději jiné pivo. Konceptové hospody určitě vylepšují pivní kulturu a pivovarům pomáhají budovat značku.
Tomáš Hájek (ADMEZ)
Myslím, že technologie tankového piva je náramný vynález a určitě český pivař kvituje, že se síť s ‚plzničkou‘ rozšiřuje. Ještě taky aby vlastníci nabírali ‚značkový‘ personál, což v dnešní době je opravdu nelehká disciplína a spoustu dobrých restaurací na tomto faktu dosti ztroskotává.
Jan Polák (Ipsos)
5 je málo? Tak jich bude 7? Nebo 10? Dá se to vůbec odkomunikovat a řídit a rozvíjet? Určitě nemám nic proti pěkným hospodám, jen mi přijde, že méně je občas více.
Jan Penkala (Acomware)
Ty koncepty znějí fakt koncepčně. Zeptal bych se slovy klasika: Není to málo, Antone Pavloviči?
Václav Loubek
Spotřeba piva dlouhodobě klesá, EET a protikuřácký zákon navíc vyhánějí pijáky z hospod. Plzeňský Prazdroj volí správnou strategii jak těmto trendům čelit – zvyšování prémiovosti značek, poskytování zákaznické zkušenosti ve vlastních značkových konceptů a rozšiřování produktové řady, hlavně v oblasti ciderů a nealka. Jsou důkazem toho, že i dominantní hráč musí proaktivně bojovat o své místo na slunci a může stále růst.
Zdeněk Hašek (Marketingový institut)
5. Tuzemák dostal výjimku na použití rumového aroma
Česko dostalo tento týden od Evropské komise na dalších pět let výjimku ze zákazu používání rumového aroma. Výjimka se týká pouze alkoholického nápoje Tuzemák, ostatní výrobci, kteří rumový éter používají, jej musí už od 22. dubna nahradit jinou alternativou. Týká se to hlavně výrobců cukrovinek nebo pekařů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin publikoval loni 24. srpna na žádost Evropské komise vědecké stanovisko, v němž byla posuzována zdravotní nezávadnost aromatické látky rumový éter. Jako zdraví škodlivé látky agentura vyhodnotila furan, ethanol a acetaldehyd.
Dobrá zpráva pro přátelé českého ‚rumíčku‘ a alespoň dočasné vítězství nad evropskou mašinérií. Pět let je sice dlouhá doba, ale likérky by neměly zaspat a měly by se snažit vyvinout srovnatelnou tekutinu i bez přísad, které bohužel budou muset vypustit. Ipsos většinou vývoj nového produktu z oblasti potravin a nápojů řeší slepými senzorickými testy na relevantní cílové skupině. Případně se využívá trojúhelníkový teste (chceme nalézt shodný výrobek tomu stávajícímu ale bez nějaké konkrétní látky, s levnější surovinou nebo se surovinou od jiného dodavatele).
Jan Polák (Ipsos)
Asi si nedokážu představit, co se teď děje v hlavinkách voličů SPD. Ta zlá EU, co nám všechno diktuje a chce nám zakázat náš národní poklad, jediné kvalitní pití, šampiona letákových akcí, nám to povolila. Možná to Tomio hodí na uprchlíky.
Václav Loubek
Úspěch českého lobbingu a záchrana naší tradice. Lihovarníci mají tu výhodu, že používají pod názvem Tuzemák, to u potravinářů bohužel nejde
Zdeněk Hašek (Marketingový institut)