Seznam Zprávy se uvedly v nové podobě. Web chce posílit investigativu, sekci o byznysukomentáře. „V internetovém prostředí chceme být tím, čím bývaly ve zlaté éře tradiční, nezávislé noviny,“ prohlašuje šéfredaktor Jiří Kubík. V redakci dělá přes 70 lidí, včetně externistů.

Sněmovna schválila výroční zprávy ČT za rok 2016

• ČTK
  • 24. 10. 2019 14:00
Poslanec ANO Pavel Juříček ukazuje graf s výsledky hospodaření České televize. Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Poslanecká sněmovna dnes po debatě plné sporů schválila výroční zprávy o činnosti a o hospodaření České televize za rok 2016. Sněmovní volební výbor je už dřív obě doporučil schválit. Zprávu o činnosti projednávala sněmovna od letošního ledna. Řada poslanců hospodaření ČT opět kritizovala a vyjadřovala nad ním pochybnosti.

Pro schválení zprávy o činnosti ČT za rok 2016 hlasovalo 120 poslanců ze všech klubů kromě SPD, KSČM a nezařazených poslanců. Pro schválení zprávy o hospodaření hlasovalo 118 poslanců, proti ní hlasoval například Pavel Juříček (ANO) a Jaroslav Foldyna (ČSSD). Hlasovací listina původně ukázala číslo 117 poslanců, předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale odpoledne uvedl, že hlasoval také pro, i když na sjetině se objevilo, že se zdržel.

V souvislosti se zprávou o hospodaření poslanci hlasovali o čtyřech doprovodných usneseních. Prošla pouze část návrhu usnesení Milana Ferance (ANO). V něm sněmovna „doporučuje Radě České televize, aby při schvalování rozpočtu pro rok 2020 a další roky důkladně a s péčí řádného hospodáře prověřovala jednotlivé nákladové položky rozpočtu, a to za účelem efektivního využití finančních prostředků získaných od koncesionářů“. Pro hlasovali poslanci ANO, Pirátů, SPD, Foldyna z ČSSD a odpadlíci z hnutí Trikolóra a Jednotní – alternativa pro patrioty.

Feranec navrhoval původně širší usnesení. Chtěl mimo jiné, aby sněmovna vyzvala svůj volební výbor, aby při projednávání zprávy o hospodaření ČT za rok 2018 podrobně zkoumal hospodaření televize, a to i za využití externího poradce nezávislého na ČT. Vyvolal tím ale kritiku předsedy klubu ODS a člena volebního výboru Zbyňka Stanjury, který řekl, že nepotřebuje, aby mu Feranec říkal, že má ve výboru poctivě pracovat. Vzkázal Ferancovi, ať si usnesení „strčí někam“. „Nepotřebujeme vaše knížecí rady,“ podotkl.

Poslanec vládního hnutí ANO Juříček při předchozím jednání minulý týden informoval, že si nechal zpracovat prověrku hospodaření veřejnoprávní televize a na jejím základě mluvil o pomalu umírající organizaci. Česká televize však uvedla, že jde o falešný audit. Komora auditorů ho označila za nevěrohodný, nestandardní, zmatečný a místy zcela nesmyslný. Podle komory není dokument zprávou auditora. Argumentuje například tím, že zprávu auditora musí vyhotovit auditor a nemůže být anonymní.

„Ten audit jsem si zadal sám pro sebe proto, abych si ověřil, že můj názor je správný. Proto se trefujte do mě, a nikoliv do nějaké auditní organizace, která je mezinárodní a kterou nenechám vláčet v médiích jenom kvůli tomu, že pro Juříčka jako poslance zpracovávala nějaký audit,“ řekl Juříček už minulý týden. Předseda klubu ODS Stanjura dnes řekl, že to, co si nechal Juříček zpracovat, není audit, ale komentář k veřejně známým číslům.

Poslanci nepřijali Juříčkův návrh, aby sněmovna vzala na vědomí, že hospodaření ČT je schodkové a udržitelné jen do roku 2021. V návrhu mimo jiné stálo, že existují podezření, podle nichž ČT porušovala zákon o zadávání veřejných zakázek.

Zprávy za roky 2017 a 2018 ještě čekají

Poslanci by ještě dnes měli projednat výroční zprávy za rok 2017. Ve sněmovně čekají na projednání ještě výroční zprávy ČT za rok 2018. Volební výbor, který má ve své působnosti média, je má projednat v úterý 29. října. Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

Odkládané projednávání zpráv České televize je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele. Zákon o České televizi říká, že sněmovna může televizní radu odvolat, pokud rada neplní opakovaně své povinnosti stanovené zákonem, nebo pokud poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti nebo výroční zprávu o hospodaření. Členy rady volí sněmovna na návrh občanských spolků.