A je to tady! ČTK zveřejnila hromadné foto ze své říjnové oslavy z pražského Žofína, kde slavila svých 100 let. Najít na snímku šéfredaktora Médiáře není těžké. Najdete se taky?

Sodexo otvírá svou první à la carte restauraci Dave B., v Praze na Smíchově

Interiér nové restaurace od Sodexo

Interiér nové restaurace od Sodexo

Interiér nové restaurace od Sodexo

Interiér nové restaurace od Sodexo

Interiér nové restaurace od Sodexo

Interiér nové restaurace od Sodexo

Distributor stravenek Sodexo otevřel na pražském Smíchově, naproti pivovaru Staropramen, v nové budově Five, kde dřív byla tramvajovna, svou první designovou restauraci. Hosté si zde mohou vybrat z jídelního lístku. Podnik se jmenuje Dave B. – Taste Five a jeho koncept se inspiruje street food festivaly. Samotný název značí rozmanitost pěti nejoblíbenějších jídel světa, tato jídla jsou zde také k výběru. Číslo pět se promítá také do rozvržení interiéru, je tu totiž pět originálních zón k sezení. Restaurace je otevřena ve všední dny od osmi ráno do deseti večer. Kromě hlavních jídel nabízí i menší občerstevní během dne.

„Podobné restaurace už Sodexo provozuje například v Paříži na Eiffelově věži nebo v Berlíně. Praha je logickým krokem v rozšiřování tohoto trendu – je v srdci Evropy, žije, pulsuje a naši čeští zákazníci jsou čím dál náročnější,“ vysvětluje Andrea Kašová, marketingová manažerka Sodexa.

Autorem menu v Dave B. je šéfkuchař Pavel Kyzr, který začínal v hotelu InterContinental. Poté prošel řadou prestižních restaurací jako je Ambiente Brasileiro, La Gare, Les Moules, La Bodeguita del Medio a byl u otevření restaurací francouzské, belgické, kubánské a středomořské kuchyně. Menu obsahuje výběr ze světových gastronomických trendů. Šéfkuchař a jeho pětičlenný tým tady vaří v otevřené kuchyni, kterou od hostů odděluje široká zasklená stěna. Otevřenou kuchyň si prý vyžádal přímo personál, který dává přednost přímého kontaktu se strávníky.

„Menu měníme každý měsíc, aby odpovídalo sezóně. V jídelním lístku si vyberou všichni, kteří preferují kvalitní čerstvé suroviny. Při tvorbě menu jsem myslel na to, aby měl host možnost volby, jako by se právě nacházel na food festivalu, kde může ochutnávat nejrůznější typy kuchyní. U nás si vybírá mezi asijskou kuchyní, burgry, čerstvými rybami, mořskými plody a dalšími světovými trendy pokrmy,“ popisuje šéfkuchař Kyzr.

Interiér restaurace je industriální, stejně jako celá budova, která spojuje prvny historické vozovny s moderní architekturu. Design restaurace i celý objekt projektovalo architektonické studio Qarta Architektura. Uprostřed sálu restaurace se nachází nápojový bar, který podporuje street food koncept, jsou zde i stojany s přepravkami pro čerstvou zeleninu i ovoce, kuchaři si sem chodí pro suroviny jako na pouličním trhu.