Sněmovna pátrá, kdo vynesl záznam z neveřejného říjnového semináře o České televizi, píšou Seznam Zprávy, v podezření jsou poslanci ANO. Záznam posléze ve dvou dílech na YouTube zveřejnil Luboš Xaver Veselý, externí moderátor Českého rozhlasu, zde první a zde druhý díl.

Svatomartinské víno letos přijde o tři dny dřív

Už v pátek 8. listopadu zamíří na tuzemský trh kolem 2,2 milionu lahví svatomartinského.

Po celá léta se víno z nové úrody nabízené pod ochranou značkou Svatomartinské začínalo prodávat 11. listopadu a mnozí navíc drželi i rituál 11 hodin a 11 minut. Protože 11. listopad letos připadá na pondělí, přišel státní Vinařský fond, majitel ochranné známky, s výjimkou a víno se oficiálně začne prodávat už v pátek 8. listopadu, aby příležitost mohli dobře využít i obchodníci a provozovatelé restaurací. Na pulty zamíří zhruba stejné množství svatomartinského jako v uplynulých pěti letech, tedy asi 2,2 milionu lahví, což v rámci roční tuzemské spotřeby představuje přibližně 1 %.

Zhruba polovina vín bude bílých, čtvrtina červených a čtvrtina růžových, odrůdy jsou přitom striktně dány. Z bílých se jedná o Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, červené a růžové pak zastupují odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké, růžové pak může být i z odrůdy Zweigeltrebe. O možnost používat ochrannou známku Svatomartinské letos žádalo 412 vín, po odborném hodnocení byla udělena 366 z nich. Cenově by se pak letošní svatomartinská vína neměla lišit od loňských. I když svatomartinská vína kvalitativně vydrží minimálně do Velikonoc, ale i déle, většina se jich prodá právě v průběhu listopadu.

Novodobá tradice oslavy svatomartinských vín formou společné marketingové podpory tuzemských vinařů u nás započala v roce 2005 a rychle zatlačila do pozadí importovaný svátek Beaujolais nouveau. Tato francouzská vinařská slavnost tradičně připadá na třetí čtvrtek v listopadu.

Jaké bude?

Oproti loňskému – na výnosy nadprůměrném – roku je letošní úroda podle údajů Vinařské unie o 25 až 30 % nižší. Podle Ondřeje Beránka, prezidenta Vinařské unie ČR, se ale nižší výnosy zároveň pozitivně projevily na kvalitě hroznů a letošní vína tak ponesou typické rysy pro oblast Moravy. „To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí,“ vysvětluje Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

„Bílá vína mají více přírodních kyselin, což je výborné, takže očekáváme krásná svěží šťavnatá vína s dlouhým potenciálem zrání. Červená budou pěkně ovocná a svěží, ale ještě je brzo na další hodnocení, je před nimi minimálně rok zrání,“ dodává David Šťastný, ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Nižší úroda by se neměla projevit ani na ceně, neboť i když je Česko, co se týče celkových prodejů vín, soběstačná jen asi z jedné třetiny, na cenu tuzemských producentů tlačí nízké ceny importovaných vín.