Pivovar Svijany v březnu uvedl do provozu novou automatickou stáčecí linku s roční kapacitou až 100 milionů plechovek. Stáčí na ní do plechovek pivo bez pasterizace, tedy bez tepelného ošetření piva. Investice do nové linky činila 100 milionů Kč. Loni Pivovar Svijany uvařil celkem zhruba o 2 % piva víc než v roce 2016, tedy 638.000 hektolitrů. „Novou linku jsme do zkušebního provozu uvedli už loni v říjnu a jen do konce roku na ní naplnili přes půl milionu plechovek. Slavnostní otevření jsme si však nechali až na březen, kdy také oficiálně oznamujeme nové prvenství - jako první český pivovar stáčíme pivo do plechovek bez pasterizace,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.
„V průběhu letošního roku chceme dodat na trh pět milionů plechovek nepasterovaného piva a v budoucnu do plechovek plnit až pětinu výstavu. Stáčírna by nám měla otevřít také dveře pro další zvyšování exportu,“ dodal ředitel pivovaru. První šarže půllitrových plechovek s nepasterovaným Svijanským Mázem 11 % nese speciální velikonoční motiv a je již v prodeji. Od 21. března dodává pivovar prakticky už jen plechovky s nepasterovaným pivem. Do plechovek začne postupně stáčet i nepasterovanou Svijanskou Desítku 10 %, Svijanského Rytíře 12 %, prémiový ležák 450 a speciál Svijanský Kníže 13 %. Výjimku budou tvořit plechovky nealkoholického piva Svijanský vozka, které musí projít pasterací.
Na výrobu nepasterovaných piv v sudech a lahvích svijanský pivovar přešel už v roce 2000. „Nejnáročnějším požadavkem při stáčení nepasterovaného piva je udržování absolutní mikrobiální čistoty. To je obtížný úkol i při stáčení do lahví, v případě plechovek jej ještě víc komplikuje větší plnící otvor, to, že se skládá ze dvou částí a že uzavírání probíhá ve složitém strojírenském zařízení,“ uvedl Petr Menšík, svijanský sládek. Plechovky s nepasterovaným pivem mají stejnou dobu trvanlivosti jako dosud vyráběné pasterované plechovkové pivo, tedy šest měsíců.