Náš newsletter se po letní pauze vrátil na začátku září k běžnému provozu: chodí každý všední den.

Výbor schválil výroční zprávy ČT, rozhlasu i ČTK za rok 2019

Současný stav financování veřejnoprávní instituce je dlouhodobě neudržitelný, upozornil poslance šéf ČT Petr Dvořák. Avizoval, že od zítra bude na webu rozklikávací rozpočet ČT.

Sněmovní volební výbor, který má v gesci mediální problematiku, dnes schválil obě výroční zprávy České televize za minulý rok 2019, tedy zprávu o činnosti i zprávu o hospodaření. Nikdo z jeho členů nebyl proti. Zástupci KSČM a SPD, kteří patří k tradičním kritikům veřejnoprávní televize, se hlasování zdrželi v případě zprávy o činnosti televize, poslanec SPD Lubomír Španěl i v případě zprávy o hospodaření. „Přestože jsem se zdržel, skutečně oceňuju posun v jednání, který je zcela evidentní,“ uvedl. O schválení obou zpráv bude na základě doporučení výboru rozhodovat plénum sněmovny.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák před poslanci zopakoval, že současný stav financování veřejnoprávní instituce je dlouhodobě neudržitelný. „To, co je hlavní zprávou dlouhodobých plánů, je, že pokud do roku 2022 nedojde k nějakému rozhodnutí o úpravě či změně financování ČT, Česká televize po roce 2022 rozhodně nebude schopna poskytovat veřejnou službu v tom rozsahu a v té kvalitě, v jaké ji poskytuje dnes,“ upozornil Dvořák. Ten slíbil pokračovat v úsilí o hospodárnost a vnitřní efektivitu. „Ale možností už moc není,“ podotkl. „Budeme muset vést s Radou ČT debatu o tom, jaké typy služeb a jaké služby Česká televize do budoucna nebude dělat.“

Česká televize hodlá být podle Dvořáka průhlednější i tak, že na webu od zítřka spustí rozklikávací rozpočet. Inspirovala se přitom Českým rozhlasem, který informace o sobě v této podobě už poskytuje. ČT má teď nachystanou pilotní verzi, finální podobu rozpočtu na webu slibuje na začátek příštího roku. Smlouvy, které uzavírá, dál Česká televize umísťuje do registru smluv: „Vzali jsme si poučení z debaty, který tady proběhla v minulých letech. Začerňujeme jen nejdůležitější informace, které jsou předmětem obchodního tajemství, snažíme se opravdu nepřehánět.“

Dnešní jednání volebního výboru probíhalo kvůli koronaviru s vyloučením veřejnosti, s výjimkou pozvaných hostí a dlouhodobě akreditovaných novinářů. Videozáznam na sociální síti Facebook zprostředkoval poslanec Pirátů Tomáš Martínek.

Volební výbor projednává zprávy ČT

Zveřejnil(a) Tomáš Martínek - poslanec za Liberecký kraj dne Úterý 6. října 2020

Také zprávy o loňské činnosti a hospodaření Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře by sněmovna měla schválit. I to ji dnes doporučil volební výbor, a to jednomyslně. Veřejnoprávní rozhlas loni vykázal zisk 9,6 milionu Kč. ČTK, jež nepobírá koncesionářské poplatky, hospodařila loni se ziskem 5,5 milionu Kč.

Volební výbor projednává zprávy ČRo